fredag 13 april 2012

Darkside av Belinda Bauer

Vi befinner oss fortfarande i Shipcott precis som vi gjorde i Belinda Bauers första bok Blacklands när hon introducerade oss till Steven Lamb. Däremot handlar denna bok inte om Steven Lamb, även om han är delaktig i historien, utan istället blir vi presenterade för Jonas Holly, Shipcotts enda polis. Historien börjar med ett mord där Holly mot sin vilja blir undanskuffad i mordutredningen av inkallade detektiver och därifrån tar det fart.
     Det här är mycket mer en deckare än den första boken av Bauer fast samtidigt ändå inte. Det som jag älskar med Bauers böcker är de personporträtt som hon målar upp som i sin tur gör hela berättelsen levande. Här finns inga hårdhudade machopoliser eller stereotyper utan i Bauers böcker finns levande gestalter som går rakt in i hjärtat. Det här är riktigt bra författande helt enkelt. Gillar man klassiska deckare så fungerar den här boken också fint. Jag gillar att man kan läsa de två böckerna oberoende varandra men att de samtidigt är kopplade till varandra.
     Den här boken är spännande på så vis att det är svårt att gissa sig till vem som är mördaren. Jag hade mina aningar men det är ändå inte förrän på slutet som de bekräftas. Själv funderar jag lite på om Belinda Bauer är utbildad i psykologi för hennes personporträtt är så bra utformade men har inte hittat någon information om det. Jag misstänker att det kan vara så enkelt att hon bara är bra på att läsa människor. Oavsett vilket så älskar jag det. Jag älskar miljön, människorna, hur hon skriver men framför allt så älskar jag att det redan har kommit ut en tredje bok av Belinda Bauer som heter Finders Keepers och som också handlar om Jonas Holly. Kan det vara så att en hel deckarserie är på väg att utvecklas? Jag vet inte men glad är jag i alla fall att jag har upptäckt henne. 
     
         

2 kommentarer:

  1. Aha, så den tredje boken FINNS redan? Där ser man.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamänsan! Har inte köpt in den än men det kommer nog inte dröja länge förrän jag har den :)

      Radera