måndag 12 mars 2012

Boken som får mitt egna hem att spöka.

Igår spenderade jag en stor del av kvällen med den här boken utan att kunna slita mig. Jag hade helt glömt av vilket geni Kingen är och jag är speciellt förtjust i hur han lyckas leka med psykologiska termer och få en alldeles normal läsare att börja känna sig smått paranoid. Att The shining är en läslig bok är det ingen tvekan om och jag förstår precis varför Joey i Friends lade in boken i frysen. Den här boken har helt enkelt en stark psykologisk effekt på läsaren. Att saker och ting började röra på sig här hemma av egen vilja när jag läste boken i går kväll är därför någonting som väl inte bara då kan vara en slump, eller? När jag låg i soffan i vardagsrummet såg jag nämligen den tomma vattenflaskan på sängbordet i rummet bredvid svaja av egen vilja. Först så var jag helt säker på att det bara var boken som fått mig se i syne men ju mer jag stirrade på den ju mer svajade den alldeles själv i rummet bredvid. Det tog ett tag innan jag förstod att det var takfläkten i sovrummet som fick den att svaja men innan jag förstod det, befann jag mig ett bra tag i något slags skräckfyllt Shining-limbo.  
     Vet inte riktigt längre om det är så nyttigt att läsa den här boken, men det är helt galet så bra den är!

16 kommentarer:

 1. Vill verkligen läsa den... Ska beställa den på svenska snart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaa, det tycker jag verkligen att du ska göra :D Den är så fantastisk! (Fast lägger även till en liten översättningsvarning på Kingen. Har höra att det kan vara lite svajiga...)

   Radera
 2. Riktigt bra bok som slår alla filmatiseringar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kubrick-filmatiseringen är ju helt klart fantastisk men täcker inte alls upp bokens genialitet. Så galet bra bok! :)

   Radera
 3. Svar
  1. Visst är den!! Kan inte slita mig alls!

   Radera
 4. Vilken snygg framsida! Jag tvivlar dock på att jag någonsin kommer att kunna läsa "The Shining" med tanke på hur feg jag är :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker också att framsidan är skitsnygg. Ingår i en skitsnygg utgivningsserie av Kingen. Different Seasons är ännu snyggare :D
   Sen är The Shining läsking på ett väldigt krypande sätt. Man blir aldrig sådär livrädd som man kan tror att kan skulle bli av att läsa den. Är så glad att jag påbörjade den :)

   Radera
 5. Läste precis ut Stephens Kings Pestens tid eller The Stand på engelska. Den har kommit i en oavkortad variant som är på 1200 sidor. Den var väldigt bra, den och The Shining är mina favoriter av Kings böcker. Annars gillar jag The Shining som film bättre än boken, det är inte ofta det är så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh! Har pillat på The Stand och är ganska så sugen på att läsa den. Har helt plötsligt blivit sugen på att läsa alla Kings böcker nu så vet inte i vilken ände jag ska börja :)
   Filmen är ju helt klart helt fantastisk. Vet inte om jag kan jämföra dem däremot. Så filmen för så längesen men ÅH så läskig den är!!

   Radera
 6. Ah, jag maste lasa om den sa snart som mojligt, jag minns att jag hade svart att sova i flera dagar och var tvungen och lagga boken uppochner (?!) nar jag skulle forsoka sova.... Inte nadigt vad radd jag var! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha kan tänka mig att det inte blev så mycket sova av. Min får ligga i väskan hela tiden så jag slipper se den. Verkligen en bok som man kan läsa om hur många ggr som helst :D

   Radera
 7. Åh himmel vad läskigt! Jag är väldigt lättskrämd (och ändå läser jag så mycket skräck, knäpp man är!), hade blivit skiträdd av den levande vattenflaskan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh jag med! Har sådan otrolig fantasi och skrämmer lätt upp mig själv. Konstigt att vi gillar skräck då egentligen. Självterapi kanske? :) Blev helt livrädd kan jag tillägga...usch!

   Radera