måndag 27 februari 2012

The Tenant of Wildfell Hall - mörk, våldsam och feministisk romantik

I jakten på den ultimata utgåvan av Wordsworth så nämnde Sofia i Bokmilaskogen att The Tenant of Wildfell Hall av Anne Bronte är en av de bästa böcker hon har någonsin läst. Hm...tänkte jag....har inte jag den boken i min ägo någonstans...? Och jovisst hade jag det! Så i min totala läsambivalens som februari månad erbjudit mig så slängde jag mig över boken. För är det någonting som jag älskar så är det mörk och gotisk romantik, och läste ut den, ja det gjorde jag över natten.
     Gilbert Markham, en ung man i giftasåldern träffar den mystiska Helen Graham som lever ensam i en viktoransk herrgård med sin son, Ryktena i byn är många om Helen och den snart förälskade Gilbert gör allt för att försvara Helens heder och för att ta reda på hennes mörka hemlighet. 
     The Tenant of Wildfell Hall är en bok om svek, alkoholism, våldsamhet och om en stark kvinna som tar vara på sig själv. Man kan förstå varför den här boken väckte så otroligt mycket uppmärksamhet på sin tid och varför den blev så populär. Den är även ansedd att vara en av de första feministiska böckerna som skrivits. För den här boken är helt fantastiskt bra och tidslös. Det är någonting med det här romantiska och dystra mörkret som jag faller helt handlöst för och med tanke på Bronte-systrarnas popularitet så är jag ju inte ensam om att falla handlöst för deras författarskap. Att läsa den här fantastiska boken övertalade mig även i min utgåveångest av Wordworths fantastiska utgåvor. Det första inköpen blir nog därför båda Brone-samlingen och Poe-samlingen. De andra två gömmer jag nog undan någonstans till nästa månadslön.  

6 kommentarer:

 1. ska väl plocka fram den ur bokhyllan...

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att du också gillade den! :) Språket och storyn flyter på så bra att man inte kan annat än att sträckläsa. Jag tycker att Anne Brontë lite orättvist överskuggas av sina systrar och glöms bort - själv älskar jag Annes mer realistiska stil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bara slängde mig över den! Så fantastiskt fin! Gillade också att hon har mer realistisk fast ändå mörk stil. Fantastiskt tips :D Tack!

   Radera
 3. Åh, åh! Måste läsa den! Det här är den enda systern Bronte jag inte läst något av...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, ja läs! Den är så otroligt bra! Gillar också Agnes Grey starkt :)

   Radera