tisdag 27 december 2011

Har en ny författar-crush - en läsrapport

Tänk att bli miljonär på sin nyutgivna bok över en natt. Att göra sådan galen succé att man inte vet vart man ska göra av sig själv och sina pengar. Efter att har läst lite om Diane Setterfield så förstår jag att det var precis så hon kände efter att hennes bok The thirteenth tale sålde guld. Själv förväntade hon sig att hon kanske kunde göra lite succé efter fjärde eller femte boken men inte över en natt och inte på första försöket.
     Jag förstår det däremot utan några som helst problem. Har knappt sovit en blund över julen för att jag läst The thirteenth tale hela nätterna. Den är helt omöjlig för mig att slita sig från precis som Setterfields gestalt Lea kände det när hon läste sin första Vida Winter-bok. Språket är otroligt välskrivet och det känns som om varje mening är omhändertagen med sidenvantar. Jag känner också att precis sådär vill jag skriva. Problemet är bara att jag själv skulle nog få riktig ångest över att ha redan skrivit en sådan här fantastiskt välskriven bok när det är dags för bok nummer två. Jag misstänker lite att det kan vara det som nu också har hänt Diane Setterfield. 
     Amazon UK har nämligen sedan 2010 flyttat på bok nummer tvås publiceringsdatum. Först bara några månader, sen flera år. Nu ska boken tydligen komma ut i juni 2013. Jag som inte ens har läst ut den första boken än känner redan abstinens över att den ska ta slut och att det inte finns en till bok av Setterfield att få börja på. Så jag antar att det bara är att hålla huvudet kallt och stå ut. Eller också läsa den här boken riktigt, riktigt långsamt och njuta av varje bokstav. För den är så ljuvlig den här boken att den är värd att läsas sådär riktigt plågsamt långsamt.

13 kommentarer:

 1. Låter som en måsteläsning. Jag kan också tänka mig att en sådan dundersuccé kan skapa skrivkramp hos vem som helst.

  SvaraRadera
 2. Nya författarcrushar sitter aldrig fel. (:

  SvaraRadera
 3. Vilket bra tips, kollar genast in! Ny kärlekar gillar vi!

  SvaraRadera
 4. Den trettonde historien hette den väl på svenska. Jag läste den när den kom ut. Jättebra;) En måsteläsabok.

  SvaraRadera
 5. Ja men, den här hade jag hlet glömt bort att jag var nyfiken på. Kan inte komma på att jag sett en likande upp-över-öronen-hyllning ock och då bara måste man ju..:)

  SvaraRadera
 6. Som vanligt är jag kärring mot strömmen. :) Jag minns att jag inte orkade läsa klart denna pga. att allt var så tillrättalagt: perfekta mysiga bokantikvariat, engelska gods, bestsellerförfattare med löjliga namn, etc. I och för sig läste jag på svenska - det kanske inte blir lika mycket "rosa skimmer" på originalspråket?
  För övrigt är det alltid helt fantastiskt när man hittar nya älsklingsböcker, även om känslan av tomhet när de tagit slut inte är lika rolig. :)
  God fortsättning!

  SvaraRadera
 7. K-L: Ja tänk att bli sådär galet hyllad att man bara låser sig. Som jag förstår så hade hon svårt att skriva den här så tänk bara vad nästa bok måste göra med en. Fast som tur är så lider hon väl inte ekonomiskt i alla fall av vad jag förstått :)

  Elina & Anna: Åh ja, nya kärlekar sitter aldrig fel. Helt ljuvlig!

  Nattens bibliotek: Jajamänsan. Den trettonde historien heter den på svenska. Roligt att du är lika förtjust som jag :)

  Bokomaten: Hehe, roligt att jag kan göra dig påmind om bortglömd nyfikenhet. Lätt hänt :) Men läs! Den är så bra!!!

  BokmilaskogsSofia: Kan faktiskt tänka mig att det kan bli lite för mycket på svenska. På engelska smakar den den som en fantastisk chokladbit:) Har också märkt att vissa gillar inledningen av boken då den är sådär sötsliskig medan andra gillar mest den mörka psykologiska delen. Själv gillar jag hela kombinationen.
  Sen förresten är det bara bra att vara kärring mot strömmen :)
  God fortsättning till dig!!

  SvaraRadera
 8. Hej Lingonhjärtat! Vad spännande det låter- jag är ju en riktig sucker för framgångshistorier OCH självklart fantastiska bok-historier också. Eftersom du läser snabbast av alla människor jag känner till i hela världen, har jag beslutat att plocka ut dina super-crushar (klarar inte mer) och denna dams bok är sålunda något som hamnar på framtida bokinköpslistan! Vad kul!Kram!

  SvaraRadera
 9. Lovable: Men ÅH vilken ära och vad glad jag blir att jag kan inspirera dig till läsning!!! Kram tillbaks!

  Ps. Och jag som inte ens läser hälften så snabbt som andra bokbloggare :D

  SvaraRadera
 10. Blir jättesugen på att läsa! Har sett den, men aldrig tagit mig tid att kolla vad den handlar om. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 11. Varsågod Enligt O :) Det tog ett tag innan jag också kollade upp boken faktiskt. Vet inte varför men den lockade inte så mycket först. Men är nu helt klart en av årets största läsupplevelser.

  SvaraRadera
 12. Åh, kul att läsa om denna bok. Det är en av de böcker som jag varit nära att rensa ut eftersom jag inte varit sugen på den men som jag för ett tag sedan lade in som en av böckerna i min hyllvärmarutmaning så jag kommer läsa den någon gång under 2012 i alla fall! Glad att inte ha rensat ut den efter att ha läst ditt fina inlägg.

  SvaraRadera
 13. Jessica: Vad roligt att jag fått upp ditt sug lite :) Den här boken ser eller verkar inte vara direkt speciell men jag fick mitt livs överraskning när jag öppnade den. Lite mastig men totalt fantastisk :)

  SvaraRadera