fredag 30 december 2011

Fy Kate Morton. Det där var väl onödigt!

Jag har sneglat ett tag på Kate Mortons första bok eftersom jag älskar så hennes två andra. Sagt och gjort så satt jag här igår med fingret på enterknappen på Amazon för att köpa in The house at Riverton men precis innan jag tryckte ner knappen så fick jag för mig att kolla in den första meningen i boken enbart för att peppa mig lite. Vad jag läser är då detta:

"Last November I had a nightmare. It was 1924 and I was at Riverton again."

Här slutade jag läsa. För känns inte det här väldigt, väldigt bekant? Genast sökte jag upp den här boken på Amazon och läser denna boks första meningar:

"Last night I dreamt I went to  Manderley again."

Efter att ha läst några meningar till som var väldigt lika varandra, börjar jag googla på de två böckerna för att jämföra dem och det visar sig tydligen att Kate Morton är så inspirerad av Daphne du Mauriers bok Rebecca att hon har mer eller mindre gjort en liten rip off. Historien är kanske inte direkt densamma men väldigt viktiga element finns med i The house of Riverton som är tagna från Rebecca och detta är även någonting som Kate Morton erkänner i efterordet i sin bok. Själv är jag ganska så känslig för sådana här saker för jag kan inte riktigt förstå hur en så fantastiskt duktig författarinna som Kate Morton ens behöver använda sig av en annan bok för att skriva. Likheterna verkar helt enkelt vara för många för min smak. Visst blir ju författare påverkade av andra böcker och stjäl högt och lågt och det tycker jag är helt ok men var inte det här lite att ta i?
     Så utan att ha läst den här boken är jag lite besviken på Kate Morton nu. Eller är jag bara överkänslig? Vad säger ni? Är det någon som har läst båda som vet? Jag tvekar inte alls över att The house of Riverton är bra för det är den säkert men hur lik är den egentligen Rebecca? Själv är jag helt enkelt rädd över att förstöra min fina relation med Kate Morton om jag läser boken så behöver nog få höra från någon som läst båda. 


5 kommentarer:

 1. Jag har ju dessvärre bara läst Rebecca och den var ju fantastisk. Kate Morton har jag inte läst så mycket av bara någonting med trädgården.

  SvaraRadera
 2. Visst är Rebecca helt fantastisk! The forgotten garden av Kate Morton har du läst då förstår jag. Den är fantastisk men The distant hours är bättre :)

  SvaraRadera
 3. My humble opinion kanske jag ska tillägga :P

  SvaraRadera
 4. Hmm, sånt blir jag också putt på! Nog för att man kan inspireras av varandra, men någonstans finns det en gräns. Själv har jag bara läst (och älskat) Kate Morton men nu blir jag lite sugen på att läsa Rebecca bara för att kolla.

  SvaraRadera
 5. Ja visst finns det en gräns för hur mycket man kan sno. Att bli putt är en bra beskrivning på hur jag känner mig :) Hoppas du läser Rebecca. Helt fantastiskt bra bok och en riktig klassiker :) Gott Nytt År på dig finaste Boktagen!

  SvaraRadera