måndag 12 september 2011

The small hand av Susan Hill och andra spökisar

Det finns ingenting som kan liva upp mig så som en riktigt bra skräckbok. Jag misstänker att jag inte är ensam om detta här i bokbloggssfären. Så på riktigt dåligt humör satte jag mig förra veckan i soffan med den här boken och med förhoppning om att den kunde liva upp mig lite. Eller i alla fall sätta lite skräck i kroppen. Eller åtminstone ge mig en kall liten kår. Tre timmar senare slog jag igen boken. På betydligt bättre humör och med en hel del kalla kårar. För även om detta inte är en lika klassisk spökbok som The woman in black så vet Susan Hill precis hur hos ska skrämma sina läsare.
     The small hand handlar om Adam Snow som kör fel och hamnar i ett övergivet hus (läskigt redan här), som har en överväxt trädgård (ännu läskigare), där han helt plötsligt känner en osynlig liten hand i sin egen (jätteläskigt). Och så här fortsätter Susan Hill med att bygga upp stämningen tills jag satt med filten upp till näsan och rös av spökbehag. För Susan Hill har en fantastisk förmåga att skapa miljöer där läsaren aldrig känner sig trygg. Sen kan jag även berätta att karaktärens yrke är någonting som lockar oss bokälskare lite extra. För er som gillar spökhistorier så kan jag starkt rekommendera att läsa den här boken men för er som inte gillar det så tycker jag ändå att ni måste köpa boken för dess otroligt snygga omslag. För visst är det helt ljuvligt!
     Den här boken ingår i Pocketlovers TRE på TRE utmaning och har lästs av Holly Hock,  Hellre barfota än boklös, A room ow my own och många fler men om man är sugen på att läsa andra spökhistorier så tycker jag att man ska gå in och läsa Bokhoras fenomenala inlägg från 2010 som jag precis upptäckte och som länkar till den artikel i Guardian där jag hittat en del av min tidigare spökläsning. Nästa spökbok på min läslista som står på tur, är klassikern The turn of the screw av Henry James som jag ser väldigt mycket fram emot.  

5 kommentarer:

 1. Verkar jättespännande och passande i det nuvarande svenska höstvädret. Ska genast lägga till den på min vill-läsa-lista. Tack för tipset! :)

  SvaraRadera
 2. Härligt :) Glad att jag kan smitta av mig av min spökglädje!

  SvaraRadera
 3. Har tänkt läsa dne här en hel evighet nu Den står där hemma i hyllan med sitt sjukt snygga omslag (t o m struktur juh!!) och ropar på mig rätt ofta. Alltidn ågot annat som skriker högre dock, den är ju så liten.;)

  SvaraRadera
 4. Haha! Så stark röst hade den inte här hemma heller först. Fast när spöksugen tar tar i dig så kommer du säkert höra den. Tills dess så kan ju den få stå där och bara vara snygg ett tag tycker jag :D

  SvaraRadera