tisdag 13 september 2011

Say hello to my (other) little friend(s)

Jag satt här och tittade på mina böcker i helgen och det slog mig att de flesta böcker som jag äger (som inte är e-böcker) är köpta begagnade. Det fick i sin tur mig att längta hem till Sverige och mitt absoluta favoritställe att handla loppisböcker på i Sveriges tråkigaste stad, Falköping. (Har faktiskt blivit utnämnd som det flera år  i rad.) Där kostar den billigaste boken en skruttig krona och den dyraste boken kostar fem kronor beroende på författaren och omslag. Visst finns det de böcker som kostar mer, till exempel lexikon och dyligt men de brukar jag aldrig ens slänga ett öga på. Nej, istället har jag kommit därifrån med med en och annan Astrid Lindgren, Maria Lang (som jag har liggande i Sverige fortfarande helt olästa), Marianne Fredriksson, C.S.Lewis, Roal Dahls Häxorna (som är min absoluta favoritbarnbok) och så vidare. Riktiga guldklimpar alltså. Så bokmässigt så är Falköping inte alls en tråkig stad.
     Fast det är inte för att de här böckerna är så billiga som jag älskar att köpa in dem, utan det är för att de har blivit bortvalda. De står där och väntar på att få bli ompysslade och älskade och varje bok har en egen lite historia. Jag köper även här i Buenos Aires mestadels begagnade böcker och de senaste som jag hämtade hem var The night watch av Sarah Waters och Codex av Lev Grossman. Riktigt fina exemplar och jag får säga det själv och en älskling som jag väntar på att få hit om någon vecka är Gösta Berlings Saga, andra utgåvan från 1904. Så även om jag köper en hel del böcker hela tiden så är det böcker som blir återvunna och som får ett nytt hem efter att någon elak jäkel har slängt  ut dem. En extra bonus är ju självklart att jag kan köpa in fler böcker i och med att de är så billiga. I alla fall har det alltid varit mitt argument tills min sambo i helgen pekade med hela armen på en hög böcker i sovrummet och grymtade: 

"Vad är det där?" 

Så det var ju bara att erkänna. Den senaste tiden (typ åren) så har jag nämligen inte bara köpt in begagnade skönlitterära böcker utan också färgglada anteckningsböcker. Som ofta kostar lika mycket/lite som den begagnade skönlitterära boken. För på vad annars ska jag göra anteckningarna som jag måste göra när jag läser? Sen nu när jag kombinerar mitt skönlitterära intresse med min akademiska karriär så har det blivit ännu värre och högen med anteckningsböcker har växt.
     Så nu fungerar inte mitt argument längre här hemma om att jag kan köpa många böcker i och med att de är billiga i och med att det nästan alltid kommer till en halvdyr anteckningsbok. Nej, min hjärna jobbar nu febrilt med att komma på någonting nytt.

5 kommentarer:

 1. What! Jag som tycker att Falköping är en jättepittoresk och mysig stad! Allting där andas ju retro - särskilt järnvägsstationen. :) I så fall är ju typ Katrinaholm värre. :P
  Är det något speciellt antikvariat eller någon speciell second hand-butik du brukar handla på när du är i Falköping?
  Smart att anteckna medan man läser! Jag brukar inte orka det - det tar bort lite av den spontana läslusten, men visst blir det enklare sedan när man ska knåpa ihop en recension! :)

  SvaraRadera
 2. Edit: Katrineholm ska det stå, såklart! :)

  SvaraRadera
 3. Haha, ja Falköping är fint men vääääldigt trist om man ska tro på P3:s årliga tävling om Sveriges tristaste stad :) Vet inte hur många år i rad det blev utnämnt som det.

  Det är en second hand affär som ligger mitt i stan som jag brukar gå till men kan nu inte komma ihåg om det är Röda Korset eller någon annan av dem. Det finns en hel del second hand affärer där som alla har en hel del böcker. Kan vara Röda Korset...

  Jag antecknar mest efter att jag lagt ifrån mig boken. Ofta sånt som jag reagerat på eller något extra som jag tyckt speciellt mycket om. Du har helt rätt i att det stör läslusten annars :)

  SvaraRadera
 4. Ah, jag ar likadan, hittar ajg ett bra antikvariat/loppis som saljer billiga bocker sa vill jag garna kopa ALLA for att ta med dem hem och ta hand om dem! The more the merrier!

  SvaraRadera
 5. Visst är det så! Man vill pyssla om och älska de utstötta stackarna :)

  SvaraRadera