tisdag 2 augusti 2011

Porto Francos väktare: ett fantastiskt bra misstag

Efter det där totalt misslyckade försöket till att lyssna på Marian Keyes så satt jag därefter och letade på elib-biblioteket efter något annat lyssnadsvärt för att ta med ner i badet och när jag knåpar ihop de sista bröllopspryttlarna som jag suttit med i ett halvår. Döm om min förvåning när jag tror att jag hittar Ildefonso Falcones Fatimas hand. Fort som attan trycker jag på låna-knappen och börjar lyssna. Efter några minuter så börjar jag fundera på vad berättelsen gör i Bohuslän och inte i Spanien som jag trodde att Fatimas hand utspelade sig, Efter en liten närmre titt så upptäcker jag att jag inte alls sitter och lyssnar på Fatimas hand utan på Porto Francos väktare av Ann Rosman. Alltså en svensk deckare. Nu är ju jag ganska trött på svenska deckare men i och med att den började så bra så gav jag boken en chans. Nu när boken är slut så är jag så glad för att jag hängde kvar.
"Porto Francos väktare är den våldsamma berättelsen om Marstrands tid som frihamn. Tiden är sent 1700-tal; kapare, smugglare och mördare härjar ostört.
     En ung kvinna stiger iland i Marstrands hamn en septemberdag 1793. Håret är kapat under mössan, hennes bröst är lindade och byxorna hänger löst på den gängliga kroppen. Runt omkring myllrar det av liv; sjömän på skeppen, handlare, brottslingar som fått amnesti i frihamnen. Hennes enda hopp står till att de ska ta henne för en man, att hon ska hitta arbete och någonstans att bo.
     Att hon inte ska tvingas åka tillbaka. 220 år senare görs ett gruvligt fynd på Klöverön. En kvinna och ett spädbarn hittas döda i Gamle mosse och kriminalinspektör Karin Adler kopplas in. Men att identifiera de två döda visar sig vara lättare sagt än gjort. Det enda man kan säga med säkerhet är att de har legat i mossen länge. Väldigt länge. Trådarna leder Karin Adler långt tillbaka i Marstrands historia, och sakta men säkert nystas en osannolik historia upp." Sammanfattning tagen från Bokus.

Porto Francos väktare är en deckare med historiska inslag. Eller rättare sagt så skulle jag nog vilja säga att det är en historisk roman med lite deckarinslag. För det här är en helt fantastisk historisk berättelse om Bohusläns kustliv i början på 1800-talet och inte uppbyggd som en deckare där ledtrådar lämnas ut, utan mer en familjesaga där vi får följa generationer och familjeöden hos en familj samt deras omgivning.
     Efter lite undersökning så förstår jag att detta är tredje boken i en deckarserie men detta var inte någonting som jag lade märke till med tanke på att seriens huvudperson Karin Adler knappt fanns med. Istället var jag totalt förlorad i den historiska berättelsen som också är en guldklimp för de historiskeintresserade och släktforskeintresserade läsarna. Författarinnan Ann Rosman har nämligen gjort noggranna historiska undersökningar om Marstrand och dess ö-liv och det märks att Rosman älskar dess historia. I ljudboken kommer det även med en liten epilog där Rosman beskriver hur hon har skrivit sin bok, vilka karaktärer som funnits och vilka som är fiktiva samt på vilket sätt historien har bakats ihop.
     Jag tyckte så mycket om den här boken och jag hoppas att Ann Rosman skriver fler böcker med historiska inslag av det här slaget. Kombinationen att blanda historia med fiktion för att beskriva just historia är någonting som jag är väldigt förtjust i. På så vis kan vanliga människors liv porträtteras och som släktforskare så kan inte jag mer än hurra för böcker av detta slag. 

Fler bokbloggare som gillar, finns att läsas här, här och här

4 kommentarer:

 1. Mycket intressant! Ännu tre böcker till "att-läsa-listan". :)

  SvaraRadera
 2. Visst är det jobbigt! Listan blir bara längre och längre för var dag som går :)

  SvaraRadera
 3. Ibland är det bra att slumpen griper in!

  SvaraRadera
 4. Haha, ja helt sant! Otroligt roligt att hitta en sådan här guldklimp bara sådär :)

  SvaraRadera