söndag 24 juli 2011

Ett inlägg till Norge

Har haft svårt att skriva ett inlägg i helgen på grund av, ja ni vet vad. Själv var jag passande nog på begravning i fredags när jag fick höra om attentatet i Norge. Det är svårt att försöka förstå varför sådant här händer. Hur det kan finnas sådana här galningar i världen. I de sociala medierna i helgen så har många frågat sig om världen har blivit galen eller vad som händer med världen när något sådant här kan inträffa. Vi blir chockade, ledsna, upprörda och sånt här får oss att tappa tron på mänskligheten. Jag som försöker förstå sådana här händelser inom mina religionsvetenskapliga studier, om varför det händer, hur det händer samt hur vi kan förebygga det, känner att jag inte alls är förvånad. Tyvärr är det så att det här är inte ens ovanliga händelser. De kommer bara i många olika skepnader. Det finns så mycket ondska i världen, det har det alltid gjort och det är någonting vi får leva med men det är inte ondskan som vi ska fokusera på. För jag personligen brukar alltid fokusera på de enskilda moraliskt goda och fantastiska människor som dyker upp vid sådana här tillfällen. I detta fall tänker jag på de campinggäster som hoppade i sina båtar på Utöya och rädda långt över hundra människor. De tyska campinggästerna som med sin båt lyckades plocka upp runt hundra människor ur vattnet helt själva. Det är alltid mot de här människorna som jag känner att jag behöver vända blicken. För att faktiskt inse att det finns så många fantastiska, goda och modiga människor i världen. Människor som riskerar sina liv för att rädda andras. Annars blir det här alldeles för ogreppbart och för svårt att förstå.

4 kommentarer:

  1. Bra inlägg. Skifta fokus till modet och empatin istället för hatet mot gärningsmännen.Kram!

    SvaraRadera
  2. Mycket bra inlagg, jag har ocksa tankt en hel del pa dem. Modiga manniskro behover vi mer av!

    SvaraRadera
  3. Tack! Ja visst behöver vi. Mer medmänsklighet och mindre hat.

    SvaraRadera