lördag 16 juli 2011

Bokkonst


För ett tag sedan när jag var inne i Buenos Aires centrum så sprang jag på det här. Först så undrade jag varför i hela världen de hade byggt upp ett torn med tidningsutklipp men när jag gick närmare så såg jag att tornet inte alls var uppbyggd med tidningsutklipp utan böcker. Helt plötsligt kändes själva idén helt otroligt mycket vettigare. Den verkliga anledningen till detta gigantiska torn av böcker har jag ingen aning om i och med att jag och min sambo var lite stressade men är det inte helt fantastiskt? Jag var lite sugen på att återkomma mitt i natten och tjuva lite böcker men genomförde aldrig min genialiska plan. Däremot hörde jag senare att det var någon annan som hade kommit på samma fantastiska idé. För några dagar senare fanns det faktiskt lite hål här och där i detta fantastiska boktorn. 

6 kommentarer:

 1. Underbart! Hoppas att det inte börjar regna bara! ;-) Men du måste ju ta reda på vem "konstnären" är som kommit på denna idé och vad tanken är med tornet!

  SvaraRadera
 2. Ja, den blir ju bara bättre av att folk passar på att stjäla de skrivna orden! :-)

  SvaraRadera
 3. Fru E: Haha, ja jag tänkte precis samma sak men det regnar ganska sällan här på vintern så det är inte så stor risk. Ska försöka ta reda på konstnären. Är väldigt nyfiken själv :)

  Evalinn: Visst blir det :)

  SvaraRadera
 4. Konstnären heter Marta Minujin
  http://www.marta-minujin.com/exhibitions19.html

  Jag hittade henne tack vare en kinesisk tidning och en kanadensisk radiostation.
  http://www.espero.com.cn/se/txt/2011-05/24/content_360018.htm

  Esperantoföreningen i Argentina hade skänkt esperantoböcker till tornet och på bilden håller Marta en esperantobok med Babels torn som omslag.
  När utställningen stängdes ned fick vem som helst ta med sig böcker hem.

  SvaraRadera
 5. Nej men är det sant!? Vad roligt och vilket sammanträffande! Inte konstigt att det fanns hål i boktornet då och vad synd att jag inte var där.

  Tack för mejlet förresten med infon. Svarar snart =)

  SvaraRadera
 6. Fint namn på Buenos Aires förresten. Bonaero

  (Gissar jag =))

  SvaraRadera