måndag 6 juni 2011

Vampire Academy av Richelle Mead

Som jag har letat efter dem. Kvinnorna som ska få mig att falla huvudstupa för deras styrka och intelligens. Kvinnorna som inte behöver män i blanka rustningar och vita hästar utan som klarar sig alldeles utmärkt. Kvinnor som kan slåss, som är goda fast även bitchiga när det krävs, som trivs med sig själva och som kan fungera som föredömen för framför allt unga läsare. De är väldigt få nämligen. De kvinnliga föredömena i litteraturen. De är få vart vi än vänder oss och när de väl finns där, så finns det även alltid män bakom dem som stöttar och håller upp. 
    Därför var det så fantastiskt skönt att öppna första boken i serien Vampire Academy utan några som helst förväntningar och möta Rose, den sjuttonåriga dhampir-vampyren(1) som är beskyddare till sin bästa vän, Lissa som är moroi-vampyr(2). Rose och Lissa har varit bästa vänner sedan barnsben och har utvecklat ett särskilt band emellan dem. Ett band som gör att Rose skulle kunna gå över lik för att beskydda sin bästa vän.
    Det finns en en gnutta av romans i böckerna mellan Rose och en viss dhampir-vampyr men det är inte en kärlekshistoria som tar över handlingen som den gör i till exempel Twilight, vilket är befriande. Jag är trött på alla dessa böcker där kärleken tar överhand och blir det enda som är viktigt i handlingen. Jag tycker därför att Vampire Academy är så mycket bättre än Twilight. 
    Handlingen i boken är inte direkt avancerad men behandlar tonårsproblem rent generellt fast med en twist. Både Rose och Lissa har sina problem som de kämpar med men med en styrka som jag blir väldigt förtjust i. Det här är kanske inte århundradets bästa bok men helt klart en serie som jag tänker läsa ut i sommar. Nu är det bara att hålla tummarna och hoppas på att det kvinnliga föredömet håller i sig.
__________________________________________________________________________________________

(1) Dhampir-vampyr - halvblodsvampyrer som är barn till moroi och dhampir. Även beskyddare till till de kungliga moroi-vampyrerna.
(2) Moroi-vampyr - kunglig fullblodsvampyr som behövs skyddas mot utomstående faror. Besitter magi. 

Mer om Vampire Academy kan man läsa hos Fiktiviteter, Bokomaten, Boktycke och många fler

 • Författare: Richelle Mead   Förlag: Penguin Books Ltd

     

  Bandtyp: Inbunden   Språk: Engelska   Antal sidor: 336   
 • ISBN:9780141328522   Kan köpas här och här   

3 kommentarer:

 1. Det gör hon definitivt ... och böckerna blir bara bättre efter Shadow Kiss.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med, böckerna blir verkligen bättre och bättre! =)

  SvaraRadera
 3. Åh vad roligt att höra! Då ser jag verkligen fram emot att läsa resten på direkten =)

  SvaraRadera