måndag 2 maj 2011

Boken med den vackraste titeln i världen

Det finns många böcker som har vackra titlar men det finns bara en bok som enligt mig besitter den vackraste titeln i världen, nämligen Maria Gripes Tordyveln flyger i skymningen. Orden var för sig tycker jag egentligen inte är direkt spektakulära men det är kombinationen som tillsammans skapar magi. Titeln, är inte ensam om att skapa magi utan hela boken är fylld med en känsla av ovisshet och ifrågasättande om det vi ser och kan ta på är det enda som existerar runt omkring oss. För mig var Maria Gripe en helt fantastisk författare och jag känner mig lyckligt lottad över att jag nu äntligen har upptäckt henne. Det jag faller handlöst för är hennes sätt att intellektualisera sina barngestalter, hur hon inte fördummar eller begränsar barns livfulla fantasi och intellektuella förmåga. Hon porträtterar tänkande, levande gestalter som ständigt ifrågasätter och analyserar sin samtid och sin plats i samhället. 
           Tordyveln flyger i skymningen handlar om tre barn som genom att hitta ett skrin fullt med gamla brev leds in i ett äventyr med aspekter där skatter, tjuvar, historia, genusperspektiv, andlighet, döden och mycket mer behandlas. Berättelsen är spännande och får mig att minnas min barndom inte minst då  i början av boken dessa barn smyger på sina grannar och förvandlar det som skulle kunna vara en alldeles alldaglig syssla till mystik. 
         Som forskaraspirant dras jag personligen till Maria Gripes perspektiv på andlighet och genus, hennes konstanta ifrågasättande i sina böcker på det som vi tar för givet. Jag känner mig även, som när jag lärde känna Selma Lagerlöf, lyckligt lottad över att detta bara är början av ett liv tillsammans med ännu en fantastisk författare. För helt plötsligt har det öppnat sig en helt ny värld för mig som jag kan få krypa in i och förkovra mig i: Maria Gripes förtrollade värld.

Titel: Tordyveln flyger i skymningen     
Författare: Maria Gripe     
ISBN: 9789179531768     
Utgivningsår: 2004-04-13      
Format: Ljudbok        
Finns att köpas här och här.   
Betyg: 5/5  

2 kommentarer:

  1. Jag läste Tordyveln när jag var liten och älskade den, även om jag minns att jag tyckte att den var lite läskig. Jag minns också att jag drogs till titeln för att den var så fantasieggande. Jag tror dock att jag var lite för ung, 9-10, för att helt uppskatta den och jag blev nu väldigt sugen på att läsa om den. Jag har även starka minnen av Agnes Cecilia, som du skrev om för ett tag sedan, och ville länge döpa mina blivande barn till Agnes. Min farmors mor hetter dessutom Agnes Viktoria.

    SvaraRadera
  2. Den är faktiskt skitläskig. Så läskig att jag blev förvånad men även Agnes Cecilia är lite läskig. Tycker helt klart att du ska läsa om dem. Jag blev också förvånad över hur bra den passar för vuxna, hur tänkvärd den är.
    Agnes är ett jättefint namn!! Och faktiskt inte sådär jättevanligt.

    SvaraRadera