fredag 14 september 2018

Things that go "Tik-Tik" in the night - A Friday Horror Story


Då jag har både nära familj och vänner från Filippinerna så jag har också varit där några gånger. Sista gången jag var där, vilket nu var väldigt många år sedan, så åkte vi upp i bergen någonstans mitt i djungeln för att hälsa på ett äldre par på cirka 70-år som bodde där i ett vackert litet hus på pålar mitt ute i ingenstans. Detta var alltså mitt ute i djungeln och även om de sa att de hade grannar i närheten så såg man inget mer är fantastisk och underbar djungel. Huset hade ingen elektricitet och i och med att det var en bit att åka innan man kom fram till huset (plus vandring över risfält) så stannade vi över en natt eller två. Detta var som sagt många år sedan så jag kommer bara ihåg fragment av vistelsen där men några av de saker som jag minns sitter där i minnet för livet. Dessa saker var naturen som omgav huset, gaslamporna på kvällen som gav ifrån sig ett gult sken över allas ansikten och den otroligt skräckfyllda historien om Tik-Tik som berättades när mörkret lagt sig som en svart filt över djungel. 

Tik-Tik är nämligen ett filippinskt (folklore)-monster (Aswang), en shapeshifter eller vampyrliknande varelse som jagar unga och gravida kvinnor genom djungeln för att äta deras ofödda barn och kvinnan själv. De ska utgöra ett tik-tik-tik-ljud som ska bli svagare ju närmre de befinner sig för att sedan avslutas med ett svagt "tik-tik"-ljud i örat. Tydligen kan denna varelse se ut själv som en unga vacker kvinna med fladdermusvingar och ska kunna dela sig i två delar och ska lämna den undre delen när hon jagar. För att döda detta moster måste man hitta den undre delen och sprida aska och/eller salt över det öppna såret på den undre delen så de inte kan återföras. Eller också ser den ut som en stor svart fågel med lång tunga. Oavsett hur de ser ut (finns många varianter) så ser de ut som människor på dagen och otäcka monster på natten. Och de äter ofödda barn och unga kvinnor och det berättades hårresande historier för mig om hur deras nära vänner och familj flytt hals över huvud genom djungeln.

Berättelsen om Tik-Tik berättades alltså för mig av äkta Tik-Tik troende människor mitt i den kolsvarta djungeln, mitt ute i ingenstans och oavsett om jag trodde på historien om Tik-Tik eller inte så kommer jag ihåg att jag inte sov så mycket den natten. Jag låg vaken och lyssnade på djungelns alla ljud. Och vet ni hur mycket ljud i nattdjungeln som låter tik-tik?

2 kommentarer:

  1. "avslutas med ett svagt "tik-tik"-ljud i örat" USCH så obehagligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha kan ge mardrömmar till de mest vana skräckälskarna

      Radera