tisdag 21 juli 2015

Spökpoddar

Jag älskar allt som har med spöken att göra som ni nog redan vet. Så bara för att jag har varit frånvarande här på bloggen så betyder det inte att jag har varit spökfri. Tvärtom har jag ägnat mig en hel del åt spökerier. För spökhistorier och annat övernaturligt finns det gott om på webben. Själv har jag hittat en hel del podcasts som ägnar sig åt just det. Vissa är mer inriktade på rena spökhistorier och andra på övernaturligheter i allmänhet. Vissa poddar är otroligt populära och stora och andra mindre men ändå naggande goda. Och i och med att både ...med näsan i en bok och Vargnatt blev nyfikna på vad jag lyssnar på när jag nämnde det i det här inlägget så kommer här nu en liten lista:

1. Om man googla på ghost podcasts eller paranormal podcasts så hamnar man direkt hos Jim Harold. Jim Harold är den störste spökpodcastaren i USA utan tvekan då han ägnar sig åt flera olika spökpoddar av olika slag. Eller egentligen handlar det om övernaturligheter. Om man lyssnar på någon av hans poddar så får man räkna med en del saker som man kan störa sig rejält på. För det första är han enormt patriotisk. Kanske inte stör andra men jag stör mig en hel del på det. För det andra så blir man bombad med en massa konstig sponsringsreklam. Som till exempel så är det ett klädmärke som sponsrar honom som består av västar med tiotusentals fickor. Vilket då Jim talar om hur bra dessa västar är för att man får plats med så mycket däri. Som till exempel ficklampor, spökinspelarmakapärer och annat nyttigt för en spöktokig. Ja ni kanske förstår att man kan bli lite smått irriterad på det där. Fast samtidigt har denne Jim lärt mig så mycket! Ämnena är många och intervjuerna är intressanta. Han intervjuar allt från ghost haunters housewives till UFO-tokiga och till människor som letar partners på datingsiter för spöktokiga. Lättast att hitta hans bloggar gör ni via hans hemsida som ni hittar här. Kolla gärna in hans campfire podcast också där det berättas spökhistorier vitt och brett.

Så här låter det och så här ser han ut:


2. Om man är mer intresserad av rena rama spökhistorier dock så finns det andra podcasts som man ska lägga sin energi på. En av dem är en brittisk podcast som heter rätt och slätt Ghost Pod. Det här är läskigt värre och det kan bero på att även om spökhistorierna är ganska så läskiga så hjälper det inte att det låter som om man har hamnat mitt i The Woman in Black. Men det är också en trevlig pod att lyssna på. Antaglig beroende på samma anledningar. Här hittar ni dem.

3. Sveriges Radio har en jättefin liten pod om spöken som heter Creepypodden med Jack Werner. Det här är den enda som jag har hittat som är på svenska och det här är riktigt bra. Lite tråkigt är det bara att den är så kort. Cirka 20 minuter varje avsnitt. Jag hade önskat att den var i alla fall dubbelt så lång varje gång. Den här bloggen inriktar sin på historier som hittats på nätet och Jack Werner har även skrivit en bok som heter Creepypasta. Något som är också synd är att det finns väldigt få avsnitt ute än så länge. Fast den verkar lovande så den som väntar på något gott...Podden hittar ni här.

4. Och sist men absolut inte minst så har vi höjdpunkten. Nämligen podden The No Sleep Podcast. Hua mig säger jag bara. Det här är så bra! Och läskigt! Dess ursprung grundar sig i att det för flera år sen av en ren slump bildades en site på siten Reddit där vem som helst kan gå in och skriva spökhistorier. Vad jag är väldigt imponerad av är hur duktiga författare dessa människor är. Ibland funderar jag på om vissa inte är kända författare som till exempel Stephen King som sitter framför dator och skriver loss lite. För det här är bra. Och i och med att den här siten blev så stor och så bra så föddes podden The No Sleep Podcast där dessa spökhistorer berättas. Om man gillar spökhistorier så rekomenderar jag den här podden starkt. Här kan ni hitta den.

Sen finns det många fler podcasts om spöken och övernaturligt men de här är helt klart de bästa. Hoppas att ni hittar något ni gillar. Och blir alldeles ruggigt skrämda!

14 kommentarer:

 1. tack för tipsen, jag hade aldrig en reflekterar över att det fanns spökpoddar men nu vet jag precis vad jag ska göra på semestern :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha vad bra!! Det finns mycket man upptäcker när man är lite mammaledig :)

   Radera
 2. Jaha men då var det bara att säga hej då till sömnen ett tag då! Jag brukar fastna på reddit sidan No sleep men hade ingen aning om att det fanns en pod för det, det är ju perfekt!!!

  SvaraRadera
 3. Oh oh oh! Kom på en sak att tipsa om också, gillar man sådana berättelser, från reddit till exempel, så finns den här killen https://www.youtube.com/watch?v=kh6RXypxdp0&list=PL100E6F8D8D47702F som läser upp en del sådana berättelser. Och hans röst tycker jag passar helt underbart till det, att ha hörlurar på i ett mörkt rum och lyssna på det, det ger mig rysningar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du!! Helt fantastiskt det här!! Sitter hela dagarna på jobbet och lyssnar och blir alldeles mörkrädd. TACK!!!!

   Radera
 4. Många bra tips här, ska genast kolla upp!! Den enda av poddarna som nämns här som jag lyssnat på är Creepypodden, och den gillar jag verkligen! Blev så inspirerad att jag skrev ett långt inlägg på min blogg om den :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu upprepar jag mig (då jag svarar så sent här) men den är verkligen jättebra :)

   Radera
 5. Paranormalia heter en ny podd inom ämnet, och jag har tidigare bara lyssnat på creepypodden eftersom jag inte är så bra på engelska. Men paranormalia har precis allt som jag saknat i creepypodden. helt fantastisk!

  SvaraRadera
 6. Paranormalia heter en ny podd inom ämnet, och jag har tidigare bara lyssnat på creepypodden eftersom jag inte är så bra på engelska. Men paranormalia har precis allt som jag saknat i creepypodden. helt fantastisk!

  SvaraRadera
 7. Finns en podd som heter "Övernaturligt" på SR också :)

  SvaraRadera
 8. jag har en podd som från början var tänkt för de skräckälskande ungdomarna som kommer till biblioteket där jag jobbar! Men den funkar för alla åldrar. "Död mans pod" heter den! 😊

  SvaraRadera
 9. Tack för alla fantastiskt tips!!!! Har lyssnat in mig på alla och tokgillar dem :)

  Ska uppdatera listan nu snart

  SvaraRadera