tisdag 14 juli 2015

Lewismannen

Jag kan nu efter andra boken av Peter May säga att jag är galet förtjust i hans böcker. För de är lättlästa, intressanta plus att de utspelar sig i en miljö som är fantastisk. Detta är ju andra boken i en trilogi så om ni inte har läst May´s första bok Svarthuset så tycker jag nog att ni inte bör läsa vidare här för en och annan spoiler kommer säkert att dyka upp då det nästa är omöjligt att skriva om en trilogi utan att spoila lite.
     I den här boken år vi återigen träffa Fin som numera är en före detta poliskommissarie. Han är precis nyskild och kommer tillbaka till öarna för att börja om och för att umgås en del med Marsaili och hennes son. Ungefär vid samma tidpunkt som Fin kommer tillbaka hittas en kropp som visar sig vara släkt med Tormod, Marsailis far. Tormod som har drabbats av demens kan därför inte utfrågas utan lite eftersom nystas Tormods liv upp som inte alls är som han själv i hela sitt liv har hävdat utan någonting helt annat. Just att vi för följa Tormod så mycket i den här boken är just det som gör hela boken så fantastisk för mig. För att få följa hans tankar i hans sjukdom är på något vis väldigt fint skapat av May och för de som har någon nära och kär med samma sjukdom så kan jag rekomendera den här boken starkt oavsett hur sant eller osant det nu kan vara. Tormod och Fin umgås en del tillsammans och även om Tormod lever i det förflutna så är deras relation ganska så fin. Fins och Marsaili sons relation är däremot ganska så stel som man kan tänka sig och här saknar jag nog ändå en liten utveckling i relationen fast misstänker att den kommer utvecklas ordentligt i den tredje och sista delen.
     Så för att sammanfatta den här lite spretiga recensionen så är det här rent utsagt skitbra. Peter May skriver nämligen väldigt komplett då han lyckas skapa miljöer, karaktärer och känslor som håller hela vägen. Jag längtar nu väldigt mycket efter att få läsa trean och har ni själva inte läst ettan ja då tycker jag att ni ska ta och göra det nu.

Förlag: Modernista
Finns att köpa här och här
Rec.ex

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar