torsdag 19 februari 2015

Hjältedax

När det nu finns så mycket hat i världen så är det skönt att få läsa en bok om verkliga hjältar. Och då pratar jag inte om de självklara hjältarna som man tänker på när man tänker just på en hjälte utan de där hjältarna som ofta varken syns eller hörs. Ola Larsmo och Brian Palmer har skrivit boken 101 Historiska Hjältar där de har uppmärksammat 101 stycken personer som har räddad människor och kämpat för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter med sina egna liv som insats. Flera av dessa människor känner vi till men de flesta av dem är i alla fall för mig helt okända.
     Den berättelsen som jag nog mest fastnade för och som förvånade mig av alla dessa berättelser är berättelsen om en person som för mig var helt otippad som människorättskämpe. Nämligen Albert Göring. Naziledaren Hermann Görings bror. Albert kallade Hitler öppet för fähund och hjälpte människor att fly från nazisternas och gjorde allt i sin makt för att hjälpa människor och då pratar vi alltså om en man vars bror skapade Gestapo. Han utnyttjade det faktum att han var Hermanns bror och skapade en underjordisk verksamhet för att hjälpa människor undan nazismen och allt detta kom han undan med och även skyddades av sin bror. En väldigt intressant berättelsen om en väldigt orädd man.
     Det är en otroligt välskriven och bra bok men vad annat kan man förvänta sig av dessa två som författare. Det är även en bok som behövs då vi lever i en värld som är väldigt egoistisk och där mänskliga rättigheter inte direkt är en prioritet i många delar av världen. Det här är en bok som man gärna har liggandes bredvid sängen för att läsa lite då och då för det tar ett tag att ta sig igenom boken. Främst för att det är både upplyftande och ledsamt att läsa om dessa människoöden. men också för att det verkligen är en bok som inspirerar.

Rec.ex: Historiska Media

3 kommentarer:

 1. Välkommen tillbaka efter uppehållet, uppmärksammade det inte förrän nu.
  Ja, en god bok behöver vi mer än någonsin, med tanke på den värld vi lever i. Inte enbart som verklighetsflykt och avkoppling, utan andligt berikande.
  Stephen Kings "Väckelse" har jag kvar, tack o lov. Jag ligger efter flera inlägg, ber att få återkomma!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket!! Och du har helt rätt. Den här boken är verkligen upplyftande på det sättet att den ger hopp om mänskligheten mitt i allt mörker. Fast du! "Väckelse" är en helt annan bok. Hua!
   :)
   (Gillar för övrigt din blogg väldigt mycket. Försökte kommentera en del idag men vet inte om det gick för det srtulade lite...)

   Radera
 2. Tack, dina ord värmer! Jodå, din kommentar är emottagen !
  Kings "Väckelse" läste jag om i ett annat av dina inlägg. Kom lite fel i ovanstående kommentar... (och jag har alltså inte läst den ännu :-).

  SvaraRadera