fredag 1 mars 2013

The Haunting of James Hastings

Vad passar bättre en fredag som denna än en recension på en haunted house bok som skrämt mig ordentligt på senaste tiden. The haunting of James Hastings är en mörk, ljuvlig, King-inspirerad, lite snuskhumrig och en otäck bok där det spökar en hel del. James Hastings fru dör nämligen genom en otäck olycka och James är totalt förkrossad. Han dricker därför en hel del, vet knappt skillnad på vad som är dag och natt och han klarar inte av att jobba överhuvudtaget. Han är ganska så nojig och ältar hela sitt långa förhållande med sin fru och vi får långsamt ta del av deras relation som är minst sagt komplicerad. Samtidigt börjar det ske konstiga saker i huset. Saker flyttar på sig, han känner sig betraktad och han tycker sig ha kontakt med sin döda fru genom att hon tar på honom och går omkring i huset och gör konstiga ljud. Samtidigt flyttar det in en kvinna i huset bredvid som han inleder ett förhållande med och hon börjar säga och göra saker som James fru brukade säga och göra. James fru verkar inte alls ha lämnat honom. 
     Jag blev riktigt rädd av den här boken. Christopher Ransom har en förmåga att bygga upp en riktigt otäck känsla genom att beskriva en man, hans hus och hans tankar. Jag känner mig isolerad och betraktad när jag läste den och jag satt på helspänn hela tiden för att mitt egna husspöke skulle bestämma sig att göra sig till känna mitt under läsningen. Det hade varit extremt dålig timing. Ett stor fantastiskt plus är också att boken är väldigt bra författad och beskriven. Det enda som jag reagerade på under läsning och som störde mig var Christopher Ransom beskrivning av grannkvinnans bröst. Jo, det kanske låter konstigt men vad är egentligen det här med många manliga författare (Hej King!) och bröstbeskrivande? Det är inte första gången som en kvinnlig gestalt i trettioårsåldern beskrivs med så fasta bröst att de inte rör sig en milimeter och pekar uppåt. Inte heller är det silikonbröst utan alltid naturliga och så otroligt fasta. Så vad jag undrar är vad detta är för superbröst som många kvinnliga gestalter har som författas av många män (Hej igen King!)? Finns det sådana över trettio (undrar den 36-åriga bokbloggerskan)? Jag bara undrar. Men för övrigt så tyckte jag otroligt otroligt OTROLIGT mycket om den här boken. Jag fick kalla kårar konstant och var ibland tvungen att lägga den ifrån mig så obehaglig var den.
     Den enda som jag kan hitta i bokbloggsvärlden som har läst den här är Dark Places Helena som har skrivit om den hos English Bookshop. Och det går ju inte för sig alls tycker jag då det är en riktigt bra och ruggig bok. Tyvärr finns den inte översatt till svenska men jag lovar att om man gillar haunted house genren så är denna bok värt besväret att läsas på engelska för den som är ovan. Själv ska jag läsa mer av Christopher Ransom som faktiskt verkar nästan bara skriva haunted house böcker. My kind of guy (oavsett gummibollsbröst).

9 kommentarer:

 1. Ja men okeeej då....skriver upp den på listan. ;-) Förutom de fasta brösten verkar den ha alla ingredienser jag gillar!! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha bra där! Är helt säker på att du kommer gilla den. Sen det där med brösten är en bagatell. Sånt kan man ju ignorera när han skriver så bra :)

   Radera
 2. Det här verkar jättebra! Ja, förutom bröst-historien då, men det verkar som att de här författarna inte vet så mycket om riktiga bröst överhuvudtaget ... hmmm. :) Man får blunda för den saken och uppskatta resten, som ju låter riktigt trevligt (jag menar läskigt!).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha ja man kan undra var de där superbrösten kommer ifrån. Existerar dem? Men King är ju precis likadan och det har jag överseende med. Här också men tänkte på det lite extra här. Men den är väldans bra/urläskig :D

   Radera
 3. Har aldrig tänkt på det där med King och bröst! Kanske inte är känslig för sånt? Inte heller när det pratas om Kingens sexscener förstår jag något. Tycker oftast han bara nämner att folk har sex typ. Utom i Det då! Kanske är det mest i hans äldre litteratur för då minns jag det nog inte. Ingen som kan ge ett exempel för jag fattar bara inte. Nästan så jag tror att detta är en hype bland bloggare!! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha är det sant? Men det är faktiskt mest i hans äldre litteratur har jag märkt. Jag ska leta upp några exempel i The Stand för där finns det massor. Men sen om det är en bra författare som King eller Ransom så förlåter jag dem helt klart. Det är ok att de är lite gubbiga för mig för de är så geniala oavsett. Sen är inte detta något som hände ofta i den här boken eller något störande egentligen men jag tänkte verkligen på det här.

   Sen läser jag mest kvinnliga författare konstigt nog för det är egentligen inget medvetet val, så när jag väl stöter på de där gummibollsbrösten (då på en 35 plus) så blir jag alltid så förvånad. Alltså inget fel men vackra pigga gummibollsbröst över 35 men jag går inte riktigt på det när de alltid verkar vara så perfekta. Hade varit så fint om han hade förklarat dem som vackra men lite smått hängiga :D

   Radera
 4. Hmm, i Pestens tid kan jag hålla med om att det nog finns några sådana sexscener. Men är det inte lite poängen? Tänker på scenerna med flagg och den där kvinnan? Inte direkt som att det är återkommande i varenda bok! Som sagt, tycker han har ovanligt lite sexscener.

  Jag läser nog 50-50 kvinnor och män (inget val det heller) och jag är nog inte den som tänker på sådant så mycket. Då ska det vara väldigt extremt. Som i American psyko. Då mådde jag så illa att jag inte orkade läsa klart.. De enda som kan ha gummibollsbröst (oavsett ålder) måste väl vara opererade? Ska inte tuttar vara mjuka?? ;)

  SvaraRadera
 5. Haha, gummibollsbröst, jag får helt gräsliga associationer, tänker att de studsar upp och ner och är klotrunda och läskiga, är så runda att de totalt står ut från kroppen.

  SvaraRadera