torsdag 14 februari 2013

Anaché av Maria Turtschaninoff

Anaché av Maria Turtschaninoff läste jag redan i höstan men recensionen har varit väldigt svår att få till. Ibland blir det bara så och ju längre tid som går destå svårare är det att få ihop någonting. Detta betyder dock inte att jag inte gillade boken utan tvärt om. Jag gillade den jättemycket. 
     Anaché är en 11-årig flicka som tillhör ett nomadfolk och bor i en fantasyvärld med sina föräldrar och sin bror Huor. Samhället de bor i är ett extremt könsfördelat samhälle där kvinnorna tar hand om det praktiska i hemmet och männen är krigare. Anachés far är stamhövding och en ytterst otrevlig människa att ha att göra med. Så här lever Anaché i könsfördelningar och med vetskapen om att hon måste mer eller mindre ta över den så kallade kvinnogöra när hon blir vuxen precis som sin mor något som hon vägrar att foga sig till. Istället tar hon på sitt sätt klivet ut i världen och får kontakt med andarna som ha en viktig roll i deras värld.  Och därefter börjar ett härligt äventyr som leder både till det ena och det andra (för att inte spoila någonting).
     Som ni märker så är detta en fantasy-bok och en riktigt bra sådan. Den är välskriven och personlighetsporträtten är välarbetade och jag befinner mig med Anaché hela vägen. Däremot har jag haft svårt till att få till ord för att beskriva boken med de rätta orden så jag stäcker mig till att säga att jag tycker boken är bra helt enkelt. I början tyckte jag dock att den var lite trög men när den väl tog fart så var jag fast. Jag vill efter att ha läst denna läsa mer av Maria Turtschaninoff för jag gillar verkligen hennes sätt att utveckla en äventyrsberättelse på. Sedan tycker jag att detta är en bok lika mycket skriven för vuxna som för ungdomar och det ger alltid extra plus i min läsvärld.

4 kommentarer:

 1. Jag blev väldigt sugen på att läsa mer av Turtschaninoff (svårstavat!) när jag hade läst Anaché. Bra språk och genomarbetad värld vill ju att man vill läsa mer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha ja varje gång jag skriver hennes efternamn måste jag dubbelkolla flera gånger även om jag har copie/paste:at det :) Men ja visst vill man läsa mer av henne. Har tänkt att jag ska ta tag i hennes tidigare böcker nu.

   Radera
  2. Jag är särskilt nyfiken på Underfors. Har sått och klappat på den flera gånger på mitt närmsta bibliotek.

   Radera
  3. Haha ja det är jag med! Måste nog ge mig på den snart för har fått för mig att jag kommer gilla den skarpt.

   Radera