lördag 20 oktober 2012

Feberflickan. Mörk, murrig och alldeles underbar!

Feberflickan av Elisabeth Östnäs är en kort liten bok på 127 sidor. Men bara för att den består av få sidor så behöver det inte betyda att den inte innehåller någonting. För den här boken innehåller en hel del ska ni veta vilket också har lett till att denna recension tog väldigt lång tid för mig att skriva. För vad skriver man om en bok som man tycker är så bra att man tappar andan?.
     Elisabeth Östnäs skrev den här boken inspirerad av historien om Lizzie Borden och har lyckats skriva en mörk, skrämmande och beroendeframkallande berättelse om en ung dam som heter Luna och hur hon befinner sig ensam i sitt barndomshem där hennes far och hon ligger döda. Just Feberflickan är ett väldigt bra namn på den här boken för Luna befinner sig i hela boken i något slags febrigt tillstånd och vi slängs fram och tillbaka mellan nutid och minnesbilder från barndomen. Man kan säga att detta kan läsas som en thriller men själva genren på den här boken är väldigt otydlig och själv tycker jag att det är väldigt uppfriskande. Läsaren får själv pussla ihop delarna i läsningen och ta reda på vad som händer och det här är så snyggt gjort av Östnäs.
     Jag slukade den här boken med hull och hår och Östnäs författarstil påminner mig lite om en blandning mellan Falkenland och Susan Hill. Språket är flytande, spökligt och lite magiskt på ett sätt som får läsaren att omöjligt vilja lägga den ifrån sig. Så behöver jag ens säga att jag älskade den? Jag önskar nu däremot att jag hade den oläst. För jag är hemskt avis på er som har den kvar att läsa och försvinna in i bokens magiska mörka värld och jag hoppas nu också att Elisabeth Östnäs skyndar sig att skriva fler böcker med mörker och lavendeldoft. Jag läste nämligen att hon är väldigt förtjust i spökerier så jag är nu väldigt pepp på vad som kommer i framtiden.
     Även om Östnäs konkurrerar med en hel del bra svenska utgivningar i år, så är den  här boken helt klart en av de bästa. Faktiskt tillhör den numera en av de bästa svenska som jag har någonsin har läst och det är inte lite att hänga i julgranen det. För det här är på något sätt väldigt osvensk för mig (och då menar jag mörkret i kombination med känslan av det spökliga) fast ändå svensk (då man känner sig hemma och känner igen sig) och kombinationen är bara helt fantastiskt underbart. Det passar mig som handen i handsken helt enkelt. Så är ni mörkerälskare precis som jag är, så skynda er nu ut och shoppa. För jag kan lova att detta är en bok som ni kommer älska.

Här kan man köpa.
Tack Elisabeth för recexet.

18 kommentarer:

 1. alltså. jag blir mållös. har sällan läst en så entustiastisk rec. och då är det ju kul om den handlar om min bok, hehe! KUL att du tycker så mycket om den! och jag ska verkligen försöka skriva nästa. snart. när som helst. typ:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskade den verkligen! Den innehåller på pricken allt som jag älskar i litteratur så det var väldigt roligt att få skriva en sådan lyriska recension om den :D Sen kan jag tala om att jag har redan fått över hundra träffar på den här recensionen bara under några timmar idag så tycker allt att du kan ta åt dig av all fin kritik som du får. Sen JAAA skriv mer! (Men känn ingen press :P)

   Radera
 2. Kul! Jag läste om den här boken och Östnäs i gårdagens tidning och bara det fick mig att lägga till den på nyfiken-på listan. Efter ditt inlägg är jag alldeles exalterad :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet du, jag tänkte på att du skulle älska den här när jag hade läst klart den :D Så läs!

   Radera
 3. Visst var den bra! Älsk på den.

  SvaraRadera
 4. Å vad alla läser den här då! Vill också!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker att detta borde vara en riktig Det Mörka Tornet-bok så ja! Läs! :D

   Radera
 5. Svar
  1. Jag läste din fina recension och håller typ med om allt du skrev :D

   Radera
 6. Trots att jag inte är helt säker på att det här är "min typ av bok" så blir jag nyfiken! Läste en del positiv recension av den nyss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att du skulle gilla den ändå :)

   Radera
 7. Det verkar vara en så speciell känsla över den här boken! Vill verkligen läsa! :)

  SvaraRadera
 8. Jag tänkte ju också på Susan HIll! Verkligen precis den traditionen! Så himla bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst känns det mycket som Susan Hill och så glad som jag är för det för vi har faktiskt ingen sådan författare i Sverige alls. Eller kan du komma på någon?

   Radera