tisdag 28 augusti 2012

Fifty Shades of Pirat-papperskopiering!

I och med att min mobilkamera är så¨dålig så kan man inte se det men damen på bussen bredvid mig läser lämligen en pirat-papperskopierat upplaga av Fifty Shades of Grey. Man kan tycka vad man vill om det men här i Argentina är det väldigt, väldigt, med betoning på väldigt vanligt med pirat-papperskopior av böcker. Den korta tid som jag jobbade i bokhanden här så fick vi ibland listor från föräldrar till barn som gick på privata skolor där det stod klart och tydligt att skolan tillhanda gav vissa böcker som kopierade. På universiteten här brukar föreläsare och professorer lämna in sina böcker till kopieringsställen som kopierar upp hundratals kopior av böckerna som de ska använda så att eleverna/studenterna kan köpa kopiorna av böckerna istället för de riktiga böckerna. Olagligt ja, men fullkomligt accepterat av alla.
     Det finns två anledningar till att detta är så vanligt. Den första är för att det inte alltid finns tillgång till alla böcker och den andra är för att böcker är så förbannat dyrt här. Anledningen till att denna dam sitter och läser en kopia av denna bok är nog antagligen för att hon var lite snål. För fattig är hon inte (hence: märkesväskan) och tillgång finns det av den här boken. Nu var hon också dock i början av läsningen för jag misstänker att hon lite längre in i boken inte kommer läsa den på bussen, utan hemma i soffan, gärna helt i sin ensamhet. För oavsett så om man gillar den eller inte (behöver jag nämna igen att jag inte gjorde det), generad blir man i alla fall tills man har ledsnat på all penetrering. 

7 kommentarer:

 1. Jag har sett det därförut faktiskt, men känns så konstitg. Vissa böcker kan jag absolut förstå att man kopierar. Jag gjorde det själv när jag pluggade (bortsett från alla kompendier man kunde köpa förstås) men samtidigt.. en djädrans tjock bok blir ju inte så billig att kopiera heller. Eller särskilt lättläst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, ja jag gjorde också de när jag pluggade men ofta var det delar av en bok, vissa kapitel eller avsnitt för att de som sagt var så dyrt. Fast här kopieras det fråm pärm till pärm, sätts på omslag och säljs nästan inbundet men helt galet mycket billigare. I Sverige är det nästan billigare att köpa boken än att kopiera hela :)

   Radera
 2. Jag har studerat i Lund och Uppsala och på båda ställena var det helt normalt att kopiera studielitteratur. Det fanns speciella kopieringsställen där studenterna stod i kö i början av terminen. Det är dock förmodligen inte så vanligt att kopiera skönlitteratur i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh det visste jag inte! Att man kopierade hela böckerna så där och att det finns specifika kopieringställen i Sverige för det. Men är det inte jättedyrt???
   Skönlitteratur kopieras hejvilt här också. Oftast då med omslag och plastinbindning. Damen här på bilden har kört på billighetsvarianten men oavsett så är det både otympligt och inte alls lika fint som den riktiga boken såklart.

   Radera
 3. Ojoj! Det visste jag inte! Kan tänka mig att författare inte gillar detta såsom musiker inte gillar olaglig nedladdning av musik! Det känns dock lite tråkigt att sitta och läsa en papperskopia sådär. Oinspirerande! Känner inte alls för att läsa en bok som mest handlar om penetrering så jag tror jag hoppar den där oavsett om den är kopierad eller ej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kan det inte vara roligt att läsa papperskopior. Själv föredrar jag riktiga böcker eller e-böcker. För helt galet otypligt men stora ark att läsa. Sen vill jag också gynna författarna. För om man inte skriver en riktig storsäljare så är ju inte direkt pengarna sådär jättestora inom författarbranschen...
   Sen tycker jag att du gör rätt i att inte läsa skitboken hehe. Hade den varit bra skriven hade jag säkert gillat den men den är verkligen urkasst skriven. De där upprepningarna alltså! Jag höll på att bli helt galen!

   Radera
  2. Fast ÅH nu ångrar jag att jag skrev "skitboken". Jag menade inte att låta så hård för det är helt ok att gilla den, som många gör. Utifall du vill läsa den menar jag :P

   Radera