tisdag 19 juni 2012

Halvblod av Sofie Trinh Johansson

Jag gillar böcker om vampyrer. Jag antar att det inte är någon hemlighet vid det här laget då jag både tjatat en hel del om True Blood/Sookie Stackhouse-serien och Vampyre Academy. Nu läser jag även vid sidan om The Historian av Elizabeth Kostova så det  hade nästan varit konstigt om jag inte slängt mig över en svensk vampyrberättelse i tre delar. Halvblod av Sofie Trinh Johansson är en riktig tegelsten. Däremot kändes den inte som en tegelsten. För hej vad det gick undan att läsa den. Den handlar om Aveline som lever ett ganska så skyddat liv på Mallorca med sina föräldrar som en dag upptäcker att hon inte riktigt är som alla andra. I och med den upptäckten ger hon sig på väg på flykt utan sin familj med en ganska så otrevligt vampyr som heter Billy och en annan ganska så (enligt mig) osympatisk person. 
     Jag gillar Halvblod starkt. Jag gillar Aveline som är både svag och stark på en och samma gång och jag gillar Billy som är både ond och god och farlig och allt det där som man vill ha i en bok för unga vuxna. Visst är den lite för övertydlig ibland och visst får jag lite Twilight-känslor ibland men jag tycker ändå att Sofie Trinh Johansson har lyckats med att skapa en stark berättelse med starka karaktärer. Inga mesproppar som Twilight-Bella här inte. Författarinnan är alltså en riktigt bra berättare men jag kan störa mig på att språket ibland är lite för enkelt. Det finns vissa små språkdetaljer som jag störde mig på när jag läste boken och jag kan inte riktigt bestämma mig för om det är meningen att språket ska vara så enkelt eller inte. Oavsett så är boken riktigt bra och hur det berättas är det som sagt inget fel på alls. Jag kommer absolut att läsa de andra två i serien. Jag blir nästan lite irriterad över att jag inte kan läsa dem nu på en gång. För böcker med starka vampyrbrudar och mycket action det faller jag stenhårt för. 

Mörkersdottir förlag har gett ut boken. Eli läser och skriver, Fiktiviteter, ...med näsan i en bok, Bokstävlarna och många fler har också läst och recenserat.       

2 kommentarer:

  1. LÄste att hon skrev den på 8 veckor! Då kanske det inte är så konstigt om det smyger sig in några konstigheter. Jag gillade den också väldigt mycket och väntar på uppföljningen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Va? Är det sant? Då är jag grymt imponerad! :D

      Radera