torsdag 19 april 2012

Mastodontboken som fick mig att falla som en fura

Den här boken påbörjade jag i januari om jag minns rätt men som sedan lades åt sidan för att jag liksom inte kom vidare efter sidan tvåhundra-någonting. Men sen låg där där och gnagde lite i bakhuvudet på mig för att jag älskade nämligen de första 150 sidorna tills det bara tog stopp så, det fanns ju en chans till att jag skulle kunna komma vidare. Så i fredags tog jag upp boken igen och gav den en andra chans. Och nästan 900 sidor senare kan jag meddela att det här var bland den mest underhållande postapokalyps jag har läst någonsin. Det finns passager (höhö) i den här boken då håren i nacken reste sig på mig på grund av hur spännande den var. Jag nästan vägrade släppa den ifrån mig och på mitt nya jobb irriterades jag mig nästan över att mina nya och jättetrevliga arbetskamrater ville prata och hänga med mig på lunchen. Den fick mig även att gå upp extra tidigt på morgonen, åka omväg på väg till jobbet och ibland ta omvägar hem endast för att få läsa extra mycket på tunnelbana. Den här ingår alltså inte i läsa-långsamt-genren som jag älskar och som bland annat Stephen King skapar, utan istället är detta en ren och skär totalslukar bok vilket är minst lika fantastiskt.
     Det kanske kan vara lätt för er som inte tycker att det är intressant med vampyrer och postapokalyptiska böcker, att rata den men jag skulle nu lite vilja ta tillfället i akt och säga att den här boken är så mycket mer än bara det. Ur ett rent TV-action-perspektiv innehåller den här boken så mycket pang-pang att krutröken nästan syns av blotta läsarögat. Spänningen är konstant utan att det blir för mycket eller för "overkligt". Sen ur ett rent litterärt perspektiv så är den samtidigt också både oerhört bra skriven och innehåller sina litterära referenser. Rent utav vacker. Och denna kombination är väldigt svårt att hitta inom litteraturen tycker jag.
     Jag tycker så mycket om den här boken att det är fysiskt jobbigt att vänta på del två som kommer ut i oktober. Så de som inte har läst och gillar spänning tycker jag helt klart ska ge sig på den. Avskräcks dock inte av storleken eller att det kanske blir trögt där efter sida tvåhundra, för det blir så oerhört mycket bättre sen och då känns det som boken bara består av några ynka blad. Kanske att den till och med är för kort. Så jag bockar och bugar och niger för Justin Cronin som har skrivit en bok som numera helt klart ingår bland mina storfavoriter.

Andra som har läst? Ja, typ alla i hela bokbloggsvärlden. Dem hittar ni här.  
     
     

24 kommentarer:

 1. Den här boken är verkligen en vattendelare. Jag tillhör onekligen de som inte gillar. Eller rättare sagt, jag AVSKYR den. Och att det dessutom är första delen i en trilogi finner jag löjeväckande.

  Du låter extremt förtjust. Jag fattar INGENTING! %-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ju ännu en av de väldigt få som inte alls gillade den här boken. Har funderat lite på det och undrar om det kan ha något med vanan att läsa om apokalyps, och då speciellt zombieapokalyps? Väntade vi oss (jag och Swedish Zombie) något helt annat när vi öppnade The Passage? Något som vi inte fick men som funnits i annan zombielitteratur.

   Radera
  2. Men att det var vampyrer förstod jag ju när jag skaffade boken, Ela... men att de skulle vara nåt slags muterade paraplyer? Näe :(

   Radera
  3. Självklart visste vi båda att det handlade om vampyrer. :-) Men kan vi ändå ha förväntat oss något annat? Eftersom det krockade så totalt med våra uppfattningar.

   Radera
  4. Jo jag väntade mig nåt... BRA!

   Ojoj vad vi har dissat Lingonets nya favobok nu... blir hon sur tro?

   Radera
  5. Hahahaha! Gillar starkt att ni snackar loss här och totaldissar. Fast det visste jag redan att ni skulle göra :P Sen så kan man ju inte alla gilla samma böcker (fast jag tycker att det är JÄTTEKONSTIGT faktiskt att ni inte gillar denna för det är ju grymt bra postapokalyps.) Hur långt orkade ni läsa? Läste ni hela? Kom ni förbi apokalypsen och fram till postapokalypsen? För det är ju då det braiga börjar ju. Jag bara undrar? ;)

   Radera
  6. Jag läste ut hela boken. Puh. Och det gjorde Ela också,misstänker jag. Flyers!

   Radera
  7. Bokbloggarvärlden vore så väldigt trist om vi alla tyckte likadant hela tiden! Det är ju diskussionerna som är det intressanta. :-)

   Jag läste också ut även om det tog mig väääldigt lång tid (och tre exemplar av boken). Gav mig själva fan på att göra det så ingen kunde komma och säga att jag inte förstod för att jag inte läst ut. Och det var den underliga postapokalypsen jag hade mest svårt för faktiskt...

   Radera
  8. Hahaha! Ok! Jag medger att om det var någonting som jag störde mig på i boken så var det just "flyers". Det kändes som att han hade en baktanke med användandet av just det ordet men att det aldrig förmedlades :) Sen är det helt fantastiskt att ni ändå orkade läsa ut den! Det skulle jag ALDRIG ha gjort om jag inte gillat det. Också dock lite störigt att ni har läst ut den för då pajar ju hela mitt argument med att ni antagligen skulle gilla den längre in i boken, hehe. :P

   Radera
 2. Jag fick denna i julklapp, men har inte läst den än. Att det finns olika åsikter om den gör att jag blir ännu mer sugen. Får nog försöka ta och klämma in den i sommar :) Eller passar den kanske bättre till hösten när det börjar bli mörkt och otäckt igen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh så härligt att du har den kvar! För mig var den trög tills själva postapokalypsen tog fart men sen älskade jag den hela vägen till slutet. Jag gillar också att så många tycker så olika om den för det blir så mycket roligare så :)Som sommarläsning passar den perfekt!!

   Radera
 3. Åh jag har gått förbi denna massor av gånger men av baksidetexten fått för mig att det snarare handlar om något form av instängt källarbarn och därför inte köpt den, nu ångrar jag ju mig såklart bittert!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va? Haha! Instängt källarbarn? Tänk sådan där är jag med. Ibland går jag omkring och tror att vissa böcker handlar om saker som inte alls har någonting med boken att göra. Fast då brukar det också bli roligare när man väl läser den och inser att man har haft fel. Tror inte att Amy som boken kretsar omkring, någon gång sitter i en källare...men tycker såklart att du ska läsa den oavsett :D

   Radera
 4. Oktober?? Jag som hade fått för mig att den skulle komma i juni. Uääh!!

  (Jag älskar också The Passage men det visste du kanske redan ;) )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag veeeet! Jag trodde också att den skulle komma ut i juni men nu står det att den kommer ut den 16 oktober. Hur frustrerande är inte det?
   Och ja, det är ju mest tack vare ditt jätteälsk som jag köpte in den som e-book för ett bra tag sedan :D

   Radera
 5. Svar
  1. Härligt :D
   (Hittade förresten precis din husbyggarblogg. Så galet roligt pga att jag också har påbörjat husbygge ju. Jätteinspirerande! :))

   Radera
 6. Jag älskade också boken, vilket var helt oväntat. Jag är ingen vampyr-älskare, men gillade boken mycket. Oktober känns långt borta, då man väntat på sommaren för del två...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt!! Fast det kan också bero på att fokus inte låg på snygga, intelligenta, sexfixerade och kvinnoräddande vampyrhunkar utan på något helt annat :D För visst är den bra!! Och ja! Oktober känns oerhört långt bort.

   Radera
 7. Alla utom jag då! Var nyfiken ett tag, men för mycket övernaturligt är ju inte min grej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, fast man vet aldrig! Vissa tex som Annika här under gillade ju den ändå ;)

   Radera
 8. Jag förstår inte riktigt hur det gick till men till och med jag sträckläste denna tegelsten och kan mycket väl tänka mig att läsa de två återstående delarna. Undrens tid är minsann inte förbi :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Kan kanske bero på att den har alla ingredienser som gör en bra bok. Plus att man bara måste få veta hur det går. Kommer slänga mig över de kommande två delarna när de väl kommer ut :)

   Radera