onsdag 8 februari 2012

Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children

Miss Peregrine´s Home for Peculiar Children är först och främst en bok vars namn jag aldrig lyckas komma ihåg. Jag vet att det är någon Miss som tar hand om peculiar children och det var också med den tunna kunskapen som jag började läsa boken. Den här fotoboken/novellen är skriven av Ransom Riggs som skrev boken utifrån dessa konstiga foton. Egentligen hade författaren bara tänkt samla på fotona men fick inspiration av dem till att skriva den här som blivit en ren bästsäljare och som även nu kommer ut nästa år som film, regisserad av Tim Burton.  
     Boken handlar om Jacob Portman som har vuxit upp med sin farfar och hans fantastiska sagofyllda berättelser om sin uppväxt. Som sextonåring dör hans farfar av mystiska omständigheter och Jacob ger sig ut på en resa efter sin farfars ursprung. 
     Den här boken är fin på det sätter att den är fantasifylld. Berättelsen tar med läsaren in en fantastisk värld som vänder helt upponer på den livsvaro som vi tror är den sanna och jag tycker om den här boken. Jo, ni läste rätt; jag "tycker om", inte älskar. För den här boken har helt klart sina brister. Jag hade till exempel önskat att miljöbeskrivningarna hade varit mastigare och mer detaljfyllda. För nu känns boken ganska så platt och jag spenderade halva boken med att önska att en regissör som Tim Burton skulle ta sig an projektet så jag kunde få min önskan uppfylld. Sen när jag upptäckte att det verkligen kommer bli en Burton-film av boken så jublade jag. För den här boken kommer göra sig mycket bättre som film. 
     Det som är fantastiskt med den här boken är fotona, som jag satt länge och studerade men jag tycker inte att Ransom Riggs är en fantastisk författare. De sista sidorna skumläste jag till exempel för ville bara läsa klart den till slut. Fast filmen däremot är jag helt säker på att jag kommer älska. Ändå tycker jag att man ska läsa den här boken för dålig tycker jag inte att den är. Om inte annat kan man sitta och stirra på fotona riktigt, riktigt länge.

Andra som skrivit om boken är BokmilaskogenUnderbara böckerBokmalen,och Boktycke.  

4 kommentarer:

 1. Kul att läsa din recension! De flesta verkar tycka "sådär" om denna bok. Visserligen gillade jag miljöbeskrivningarna, men karaktärerna kunde däremot ha varit lite djupare och storyn mindre barnslig i slutet. Jag håller med om att slutet var något av ett sömnpiller. Men fotona gjorde verkligen allt! :) Ska bli intressant att se hur filmen blir.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var roligt att läsa din också :) Lite konstigt tycker jag att den säljer så otroligt bra i och med att den får lite ljumna recensioner. Men fotona är ju helt underbara och visst tror jag att filmen kommer bli fantastisk. Undrar bara vilken roll som Johnny Depp kommer få, hehe.

   Radera
 2. Blir lite nyfiken ändå, kansek går till bibblan och bläddrar i den för att kolla in fotona:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag helt klart att du ska. Kanske till och med att låna och läsa. Ganska så mysig är den emellanåt ändå :)

   Radera