fredag 3 februari 2012

Årets favoriter

Nu när det har gått ett helt år så är det väl inte mer än rätt att jag redovisar för det här bloggårets tio bästa lästa böcker. Jag har ju en flik här uppe i hörnan på bloggen som heter favoriter men där har jag ju ingen ordning än så länge och jag känner att en lista faktiskt borde göras. Så nu tar jag ett djupt andetag och presenterar något nervöst årets tio bästa böcker: 

Nummer 1 på listan på årets bästa bok och nog en av de allra bästa någonsin är The little stranger av Sarah Waters. Det finns många anledningar till att jag älskar den här boken men det bästa med den är nog att den är så komplett och har så många lager. Sarah Waters fullkomliga genialitet lyser starkt igenom hela den här boken. Sen handlar hela boken om ett stort förfallet hus och osaliga andar och vem faller inte för det?
Nummer 2 är helt klart The thirteenth tale av Diane Setterfield. Som jag älskade den här boken. Ja, jag älskade faktiskt precis allting. Den är otroligt smörig och litterärt infjäskande och jag föll som en fura. Nu hoppas jag bara att Setterfield skriver klart sin andra bok någon gång så jag kan fortsätta få förkovra mig i hennes förtrollande mörka värld.
Nummer 3 på listan är The haunting of hill house av Shirley Jackson. Den hamnar på tredje plats för att den hör till The little stranger av Sarah Waters. Om man känner sig som ett stort frågetecken efter att man har läst The little stranger (vilket man gör) så förstår man boken bättre genom att läsa The haunting of Hill house. På vilket sätt tänker jag inte avslöja men ryktena påstår att Sarah Waters inspirerades av just den här boken. Sen är The haunting of Hill house en av de läskigaste böcker jag har läst. Helt ljuvligt skrämmande och otäck och en bok som man behöver ta mod till sig för att läsa. Jag älskar denNummer 4 på listan är The lake of dead languages av Carol Goodman. Denna ljuvliga aka-porrbok som fortfarande upptar mina tankar ibland. Det här var en bok som puttade ner The secret history från fjärdeplatsen. Ja, så bra är den helt enkelt.
Nummer 5 på listan är The secret history av Donna Tartt. Behöver jag säga någonting mer förutom att den är magisk den här boken?
Nummer 6 är Her fearful symmetry av Audrey Niffenegger. En sådan underbart knäpp bok som för mig var fullkomligt överraskande. Helt klart en fantastiskt fin bok för anglofiler. 
Nummer 7 är The woman in black av Susan Hill. Boken som alla älskar att skrämmas av. Boken som är teaterpjäs, blivit BBC-produktion och nu är film. Boken som jag läste om redan efter en månad eller två. Boken som är helt otroligt läskig och som bara måste läsas. Boken med ett stort B helt enkelt. 
Nummer 8 är The distant hours av Kate Morton. Kate Morton har tydligen ett litet dåligt rykte har jag hört. Hon jämförs med Nora Roberts och andra romance-författare. Det rykten vill jag ta död på nu. För Kate Mortons böcker är fantastiska historieberättelser med stora inslag av gotik och mystik och har ingenting alls med romance att göra. The distant hours är en storfavorit och har ett språk som är ljuvligt och en historia som är fantastisk. En bok som man bara måste läsa. 
Nummer 9 är Sharp objects av Gillian Flynn. En totalt mörk och hemsk bok som alla (inklusive mig själv) älskar. Det här är ingen munter bok men det är en av kvalitéerna som för mig gör den så bra. 
Nummer 10 är Cirkeln av Mats Strandberg, Sara Bergman Elfgren. De flesta har ju läst den här boken så behöver väl inte anmärka på varför att den är med på listan. 

Sammanfattning: 
Sex av böckerna innehåller osaliga andar
Fem av dessa böcker innehåller stora läskiga hus.
Tre av böckerna handlar om tvillingar.
Två innehåller aka-porr.
Fem av böckerna tillfredsställer mitt anglofiliska behov

Jag kan nu med säkerhet säga att jag har haft ett helt fantastisk läsår.5 kommentarer:

 1. Helt underbara böcker! Jag har läst nummer 1, 2, 5, 6, 9, 10 och älskar dem allihop! Resten står på min vill-läsa-lista. Jag gillar din boksmak! ;)

  SvaraRadera
 2. Hehe och jag gillar din boksmak Eli :) Och är nu även otroligt avis på dig som har The woman in black, The haunting of Hill house, The lake of dead languages och The distant hours kvar att läsa. ÅH vilka böcker!! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är böcker jag verkligen längtar efter att läsa, helt klart! Jag hyser inte det minsta tvivel om att de är fantastiska :)

   Radera
 3. Svar
  1. Är glad att jag kan locka någon med den. Älsklingar allihop :)

   Radera