torsdag 4 augusti 2011

Läsplatteångest

Har funderat ett bra tag på om jag ska skaffa mig en riktig läsplatta. Jag tycker nämligen att det är ypperligt bekvämt med att läsa e-böcker fast läser dem på min ipod touch, som även om den fungerar bra, är lite liten. Nu när det dock stundar bröllop i år så har jag inte råd att köpa en precis nu men jag tänkte att till nästa vår vore det lägligt att köpa in en läsplatta till mig själv i födelsedagspresent.
     Frågan är bara vilken läsplatta som man ska köpa. För även om ipod touchen är liten så har den en funktion som jag inte kan vara utan. Den tillåter läsning i totalt bäckmörker. Ligger nämligen ofta vaken långt efter min sambo och läser på nätterna och med en läsplatta som inte har bakgrundsljus så går inte det något bra. De flesta läsplattor har dock inte bakgrundsljus som jag har förstått så därför velar jag emellan det och en tablet. 
     Först och främst har jag tittat på Bookeen Opus men vet inte om den har bakgrundsljus eller inte. Om den har det så är detta helt klart det bästa och ett ganska så billigt alternativ. Om inte så blir det nog en Samsung galaxy tablet. Lite dyr men har det mesta. Sen idag berättade en vän till mig att NOOK har kommit med en ny som heter NOOK Color. En läsplatta med färg. Ett jättebra, billigt och snyggt alternativ med en hel del finesser. Så nu är jag i valet och kvalet här. 
     
Stora livsavgörande frågor man har att göra med ibland...


 

14 kommentarer:

 1. Jag brottas med samma beslutsångest som du. För mig är det nog viktigast att det är en skärm som är läsvänlig, e-bläck eller vad det nu heter. Ska bli spännande att höra vad du bestämmer dig för.

  SvaraRadera
 2. Jag har en Bokeen Cybook Opus och den har inte bakgrundsljus. Det är jag i och för sig glad över, för jag tycker det är jobbigt för ögonen att läsa på ljusstarka skärmar.

  Om jag hade velat ha ljusstyrka hade jag nog satsat på en mer mångsidig pryl än dedikerade läsplattor, t.ex. en iPad eller annan surfplatta.

  SvaraRadera
 3. Jag är nöjd med min iRiver men den har inte bakgrundsljus,håller med dig om att det hade varit praktiskt då man kan läsa precis överallt. iRivern är mycket läsvänlig och enkel att sköta dock.

  SvaraRadera
 4. Jag har en iPad2 och den fungerar superbra! Jag brukar sänka ljusstyrkan på den när jag läser på kvällen när maken sover. Blir behagligare för ögonen då också!

  SvaraRadera
 5. Mimmimarie: Javisst är det svårt att välja! Speciellt när det gäller något så viktigt som detta :)Lovar att återkomma sen när jag valt. Är väldigt nyfiken på att höra vad du väljer sen också.

  Linnea: Vad roligt att du är nöjd med din Bookeen Cybook Opus. Har hört så mycket bra om den att jag är så sugen. Fast vill ju gärna kunna ligga vaken hela natten o läsa så du har nog rätt, en suftplatta blir det nog...

  Joanna: Har kikat på Iriver också men läste som du säger att den inte har bakgrundsljus. Känner att det är nödvändigt för mig. Kommer inte få så mycket sömn, men nödvändigt ;)

  Tess: Jag älskar ju allt som har med Apple att göra så självklart vill jag ha en ipad. Gillar också att man kan höja och sänka bakgrundsljuset som man vill. Så har funderat på att köpa en begagnad när jag kommer hem till Sverige. Mitt problem är bara att jag misstänker att den kan distrahera läsningen med alla sina fina funktioner. Eller känner du att du kan läsa utan att vilja kolla mejlen hela tiden? (Kanske är bara jag som är sån :))

  SvaraRadera
 6. Vanligtvis är jag sån men börjar jag läsa på den så läser jag precis som i en vanlig bok dvs pausar ibland när barnen kommer och vill något, telefonen ringer eller så. Men visst är det lätt att kolla mailen - men är boken riktigt bra så vill man ju inte slita sig ;-) Recension på min första iPadlästa bok kommer inom några dagar... ligger gravt efter med min dokumentation...

  SvaraRadera
 7. Jag har läst någonstans, hos Bokblomma tror jag, att Cybook inte stöder alla format på e-böcker och då verkar det dumt att satsa på den.

  SvaraRadera
 8. mimmimarie: Nej, det har jag aldrig skrivit. Jag har skrivit att den inte är så smidig om man vill läsa pdf:er eftersom den är så liten att man i så fall måste scrolla i sidled eller zooma ut så att texten blir liten, men det går ju och de flesta (?) böcker är i epub-format som man smidigt kan öka/minska texten på och/eller ändra typsnitt på. Det är heller inget unikt problem för Cybook Opus, utan något som alla (?) e-bokläsare har problem med. Det kan vara bra att vara medveten om att pdf:er inte är toppen i e-bokläsare, men jag ser det inte som ett argument för att inte köpa en Cybook Opus. Jag är jättenöjd med min!

  Kindle är däremot inte en e-bokläsare som jag skulle satsa på. Den kan inte ens lästa epub (som alltså är det format som biblioteken brukar använda sig av) utan är mest tänkt för att användas med Amazons egna webbutik. Är man teknisk kan man konvertera epub-filer till format som kan läsas i en Kindle, men jag har svårt att tro att det är lagligt.

  SvaraRadera
 9. Har också förstått att pdf inte är optimalt att läsa i någon ebokläsare fast jag använder ändå mestadels epub. Så länge som att det går att läsa pdf hyfsat och epub bra, så är jag nog nöjd sen. De flesta som använder cybooken har jag förstått år riktigt nöjda. Funderar nästan på att köpa en även om den inte har bakgrundsljus :)

  Kindle är helt uteslutet för mig. Den ebokläsare som inte kan ta epub är inte ens ett alternativ att fundera på.

  SvaraRadera
 10. Jag fick min SWEEX idag, en billig läsplatta. Har läst en 50-60 sidor och är redan förtjust. Nästa får väl bli mer flashig kanske, men den här tycka göra vad den ska. Väldigt behaglig att läsa på.

  SvaraRadera
 11. Det är alltså en läsplatta, inget bakgrundsljus, lång batteritid och tar givetvis epub.

  SvaraRadera
 12. Swedish Zombie: Har nästan gett upp det där med bakgrundsljuset. Har ju min ipod touch till det plus att jag känner att det är onödigt att betala flera tusen för att bara läsa böcker.
  SWEEX är riktigt snygg! Och billig ser jag :)

  SvaraRadera
 13. Min sambo muttrar dock över att jag valde en utan bakgrundsljus, hon såg fram emot att få slippa läslampan i sovrummet...

  SvaraRadera
 14. Haha, kan tänka mig det! Min sambo är hysteriskt glad över att jag läser i ipod touchen så han kan få sova :)

  SvaraRadera