onsdag 1 juni 2011

Med myrtenkrona, vit slöja och spets

Det här fotot är taget i början av år 1904. Då gifte sig nämligen detta brudpar på en Hälsingegård i Hälsingland genom att ställa till med ett äkta bonnabröllop. I bröllopsgåva fick de Renshammars gård som den blivande mannen redan förvaltade och den blivande frun redan var husmor på men tyvärr förlorade de gården redan fyra år senare. Några månader innan det här fotot togs fick de unga paret en dotter. Därför har bruden en myrtenkrona och inte en vanlig krona som kyrkan vanligtvis lånade ut till unga oskuldsfulla brudar. På den här tiden var det också vanligt med svart brudklänning. Att bruden har en lite större myrtenkrona, större slöja samt spets innebär att de hade det ganska bra ställt  
       Även detta foto är ett av mina släktforskarfavoriter. Jag tycker att det är så vackert och bakom finns så mycket historia. Brudparet är min farmors föräldrar och människorna på fotot är familj, släkt, grannar och vänner. Det här med att vara oskuldsfull på bröllopsnatten var förresten ingenting direkt vanligt. Genom att släktforska upptäcker man hur vanligt det var förr i tiden med äktenskap som berodde på oönskade graviditeter. 

2 kommentarer:

  1. Så fin bild och så allvarligt de sitter uppradade för kameran. Maken och jag gjorde för några år sedan en minnesvärd resa till Hälsingland för att bl a titta på Hälsingegårdarna. Hur mycket historia ryms inte där!

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att du har varit på rundtur på Hälsingegårdarna i Hälsingland. De har en helt fantastisk historia. Sen är ju naturen helt otroligt vacker också :)

    SvaraRadera