tisdag 24 maj 2011

Tematrio - Mina läsplaner

Hoppar på Lyrans Tematrio igen och denna vecka undrar hon om våra läsplaner och vilka böcker vi planerar att läsa.

Jag har alltid en massa läsplaner. Mitt problem är bara att prioritetsordningen alltid ändrar sig varje gång jag upptäcker någonting nytt. Sen är ju jag även en lustläsare så jag kan ändra mina planer från ena dagen till den andra.
       
För tillfället så (1) har jag en massa vampyrer på min lista.Har nämligen tänk ta mig igenom alla Anne Rice, Richelle Mead, Rachel Caine och hela Vampire Diaries-serien. Sookie Stackhouse-serien har jag bara en bok kvar av så den är jag nästan klar med. Man kan lugnt säga att jag har fått dille på vampyrer. Jag vet inte vad det är med de här blodsugande varelserna som är så fascinerande men jag bara älskar dem. Vi får se hur länge det håller i sig.

Sedan länge har jag haft (2) Selma Lagerlöfs alla böcker på min lista. Det är någonting med den sagotanten som jag bara älskar. Kanske är det det faktum att hon just är sagotant. 

En annan sagotant som jag har bestämt mig för att läsa är (3) Maria Gripes alla böcker. Förutom det faktum att hennes böcker är helt fantastiska, de existentiella frågorna i hennes böcker lockar mig. Lite som Astrid Lindgren så begränsar hon sig inte för frågor gällande döden. Skillnaden mellan Astrid och Maria är nog dock att Maria Gripe är otroligt mycket läskigare. Mig har hon skrämt skiten ur flera gånger nu. Nästa bok av hennes om ligger på min lista är den första ur skuggserien. Hela skuggserien verkar helt fantastiskt läskig. 

5 kommentarer:

 1. Maria Gripe och Selma kan jag hålla med om men vampyrer, nja. De får stanna på andra sidan jorden för min del. Ha en skön lässommar, läsvinter!

  SvaraRadera
 2. Jag måste erkänna att jag var jätteskeptisk till vampyrer för bara ett litet tag sedan. Jag undrade liksom vad de mer kunde göra än suga blod? Fast det visade sig att de kan göra så mycket mer. Plus att de ofta är ganska humoristiska, så nu är jag helt fast :)
  (Fast Selma och Maria är helt klart överlägsna.)

  Ha en härlig lässommar du med!

  SvaraRadera
 3. Jo, det är lätt att fastna för vampyrer. Har själv tänkt att ta mig an Rice's "Interview with a Vampire" i sommar + Sagan om Ringen ;) (Och förhoppningsvis ska jag hinna med lite mer än så...)

  Jag har läst två böcker av Gripe, "Skuggan över stenbänken" som jag läste för någon månad sen. Den var inte alls så läskig, men det kommer ju fler böcker i serien. Sedna har jag läst "Tordyveln flyger i skymningen" som var väldigt spännande när jag läste den som ung (eller ja yngre, var nog i början av tonåren).

  Ett Gripe-maraton vore trevligt, men det får bli ett projekt för ett annat tilfälle...

  SvaraRadera
 4. Jag förstår inte heller vampyr-hetsen riktigt - förutom "Twilight" givetvis, som sägs vara upphovet till det hela. Och att jag gillar Twilight men inget annat vamppyrigt beror nog på att de inte är särskilt vampyriga. Filmerna innehåller i princip inget blod och knappt några "vampyrbett". Så Stephanie Meyers böcker är också att rekommendera - för den som inte nödvändigtvis fäst sig vid själva vampyrvåldet utan mer spänningen, den förbjudna kärleken, känslor och livsval.

  Och tack för bra boktips - Selma Lagerlöf har jag börjat beta av roman efter roman men Maria Gripe behövde jag påminnas om. Det får bli en del av min prioriteringslista inför sommaren också! /Anna

  SvaraRadera
 5. Jag tyckte mycket om Twilight (även om det finns ingenting som fortf slår Sookie Stackhouse-serien)när jag läste dem och som du säger så handlar det inte så mycket om att de är vampyrer utan det är mer en kärlekshistoria. För min del så tror jag inte att det är det våldsamma jag tycker så mycket om när det gäller vampyrer utan mer de moraliska frågorna samt att de är så gränslösa. Vampyrer (den moderna vampyren) har någonting romantiskt över sig och som obotlig romantiker (inom litteraturen måste jag nog tillägga) så faller jag pladask :)
  Gripe är genialisk. Roligt att kunna påminna dig lite.

  Zackan: Visst är det beroendeframkallande! Tror nog att det blir Anne Rice och Vampire Academy av Richelle Mead i sommar. Tolkien får nog vila lite.
  Ska bli spännande att läsa "Skuggan över stenbänken" sant också. (Och lite skönt att höra att den inte är så läskig :))

  SvaraRadera