lördag 28 maj 2011

Sommardeckartips: The Harper Connelly Mysteries

The Harper Connelly Mysteries är en annan novellserie av Charlaine Harris på fyra delar. Den första boken släpptes 2005 och den sista 2009 och handlar om 24-åriga Harper Connelly som genom att bli träffad av blixten som 15:åring, kan se och höra döda. Främst se hur de dog. 
       Jag upptäckte att de här böckerna existerade igår men har nu läst en hel del recensioner, intervjuer och information om dem. Först låter det som om de är riktigt dåliga. Lite som TV-serien The Ghost Whisperer som är något av det sämsta jag sett på TV på länge. Fast ju mer information jag hittat ju mer känner jag för att läsa dem. Vad jag förstår så är det här riktig bra deckare fast med lite övernaturliga inslag.  
       Tillsammans med sin styvbror Tulliver reser Harper runt i landet och tar betalt för att kommunicera med döda om hur de dog. Förutom att det här ska vara en klassisk deckare så finns det ett antal moraliska dilemman (som jag brukar gilla) i de här böckerna. För det första tar de betalt för sina tjänster, verkar utnyttja människor lite grann för att överleva. Sedan ska det finnas en viss sexuell stämning mellan syskonen. Visserligen är de inte släkt via blodsband i och med att de är styvsyskon men slits ändå mellan syskonkänslor och sexuella känslor för varandra. Tydligen finns inte heller samma sorts humor i dessa böcker som i Sookie Stackhouse-serien men jag tror att det är bra. Själv tycker jag nämligen att humoristiska deckare kan bli lite fjantiga. En deckare är en deckare där koncentrationen bör ligga på själva plotten och tydligen ska Charlaine Harris göra detta väldigt bra. Böckerna har fått beröm för att vara välskrivna och intressanta och själv har jag nu lagt till fyra böcker till min sommar(vinter)-läsning.  
        Sen håller nu CBS att göra en TV-serie av böckerna med Ridley Scott och Tony Scott som producenter. De har båda gjort en hel del riktigt bra filmer och lyckats bra även med sina TV-serier. Fast jag är skeptisk. Därför ska jag skynda mig nu att läsa böckerna innan TV-serien kommer ut så att TV-.serien inte hinner döda min lust för att läsa böckerna.

Grave Sight:(October 2005)
Grave Surprise:(October 2006)
An Ice Cold Grave:(October 2007)
Grave Secret:(October 2009)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar