tisdag 10 maj 2011

Att recensera recensionsexemplar

Efter min nu första recension på ett recensionsexemplar så tycker jag att det är dags för mig att kommentera lite på hur jag ser på det här med recensions-ex. När jag startade min bokblogg för inte så länge sedan så hade jag absolut ingen som helst aning om att bokbloggar blir erbjudna recensions-ex. Visst hade jag sett att det stod "recensions-ex" på vissa recensioner men jag tänkte inte så mycket mer på det. Jag kunde aldrig tänka mig att förlagen kunde vara så givmilda till oss bokbloggare att de ger oss böcker bara så där. Men efter att ha tänk efter lite så förstod jag snabbt varför.
       Jag som befinner mig långbortitjottahejti kan inte som de flesta andra bara gå in på förlagens hemsidor och beställa hit ett exemplar. Det var någonting som jag insåg ganska snabbt. Samtidigt kunde jag inte bara ignorera det faktum att förlagen delar ut recensions-exemplar till oss bokbloggare. Jag kände helt ärligt att jag också ville vara med på ett hörn. Anledningen till det är för att jag bor så långt bort och oftast behöver vänta i evigheters evigheter innan jag kan läsa en nyutgiven svensk bok. Att be om recensionsexemplar ger mig både möjlighet att få läsa nya böcker i förtid men sedan också älskar jag verkligen att recensera böcker. Dock uppstår det dock två väsentliga frågor när det gäller att ta emot recensions-ex och när det gäller att recensera dem. Första frågan är självklart: Kan man tacka nej till recensionsexemplar? Och andra frågan är: Hur ska de recenseras?  
    Den första frågan har ju jag inte direkt några problem med. Jag har nämligen frågat om mina recensionsexemplar helt själv på grund av att jag har frågat om förlagen kan erbjuda mig recensionsexemplar i pdf-format. Detta innebär att jag har valt böckerna själv = Jag vill läsa de böcker som jag frågat efter.
        Gällande den andra frågan så är jag en väldigt ärlig person så att recensera en bok enbart för att göra förlagen glada är inte någonting som jag sysslar med. Däremot måste jag tillägga att jag är en allätare när det gäller litteratur och det ska mycket till för att jag verkligen ska ogilla en bok. Oftast hänger det på språket och på om författarens tilltro till läsaren. Brister det där så har jag svårt för att gilla en bok. Sen frågar jag ju om recensionsexemplaren helt själv, som redan påpekats. Vilket innebär att jag vill läsa dessa böcker för att de verkar spännande. Jag skulle aldrig i hela mitt liv fråga efter en bok som inte lockar mig. Då finns det så många andra böcker som jag kan ägna min tid åt istället.
         Jag kan även tillägga att alla förlag inte är så pigga på att skicka ut rec.ex. i pdf-format och heller inte så pigga på att svara på mejl. De som har varit/är väldigt givmilda och snabba på att svara på mejl är Piratförlaget och Ord Text Mening. Ord Text Mening skickade mig boken Vargsläkte till och med på självaste Långfredagen och förgyllde hela påsken.  
         Jag skriver nu inte det här inlägget för att öppna upp en ny diskussion om recensions-ex (självklart får ni diskutera det om ni vill) utan mer för att tala om hur jag ser på saken i fråga. Jag kan också tillägga att jag kommer tala om i mina recensioner om boken är ett rec.ex. eller inte samt även tagga den som rec.ex. Jag tycker personligen att det är ärligast för mig och mot förlagen att göra så, lika mycket som jag kommer vara ärlig i min recension om boken. Jag kommer även fortsätta be om recensions-ex när jag hittar en bok som jag är intresserad av men jag vill hellre inte drunkna i dem och inte känna press.

Då så, då var det sagt och då kan jag nu släppa det och gå vidare.

__________________________________________________________________________________________

Är det någon som vill läsa på om diskussioner som har pågått tidigare om recensionsexemplar i bokbloggsvärlden så kan ni titta in på dessa bloggar (har jag missat någon så ber jag om ursäkt):

Böcker med mera, Hyllan, Breakfast Book Club, Bokcirkus, Malin, enligt O, En full bokhylla är en rikedom,

         

1 kommentar:

  1. Du är ju helt klart klok som en bok Lingonhjärta! Håller med i allt som du har skrivit. Bra!

    SvaraRadera