fredag 1 april 2011

Veckans bokbloggsjerka

Det första jag gjorde idag på morgonen var att se vad som hände på bokbloggsfronten och det första inlägg jag klickade på var Annikas bokbloggsjerka för jag kunde inte riktigt låta bli att se vad veckans fråga var. 

Det Annika frågar idag är: Om du fysiskt skulle kunna förflytta dig in i en bok eller en serie, vilken skulle det vara och varför?(Det är naturligtvis tillåtet att nämna hur många böcker eller serier du vill då jag vet hur svårt det är att välja endast en). 

Det här är en fråga som passar mig alldeles utmärkt för tillfället för denna vecka har jag befunnit mig i något som kan beskrivas som en djup inspirationssvacka. Både på den akademiska fronten och den skönlitterära. Jag har inte fått någonting gjort och ingenting skrivet på hela veckan. Inga böcker inspirerat mig och varje bok som jag öppnat har tyckts vara platt och oinspirerande. Har säker öppnat minst 10 olika böcker i veckan utan att ha fastnat i en enda. Däremot efter att ha läst denna fråga så känner jag mig helt plötsligt mer inspirerad. För Annika påminde mig med denna fråga om vad för tidsperiod i historien som jag är mest förtjust i; nämligen slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Jag skulle inte för en sekund tveka om jag blev förflyttat rakt in i Ingmar Bergmans bok (och serie) Den Goda Viljan. Eller rakt in i Simona Ahrnstedts bok: Överenskommelser (som jag precis börjat läsa). Eller vad sägs om Moa Martinsons historia: Mor gifter sig eller den fantastiska TV serien Downton Abbey. Det kanske inte är så att jag direkt vill leva deras liv. Eller jo förresten, det vill jag visst det. För tänk att på egen hand få uppleva just den tidens samhälleliga utveckling, kvinnornas roll i samhället och människornas vardagliga kamp. Sen är även kläderna, frisyrerna och relationerna helt fantastiska. Det är även under denna tidsperiod som min egen släktsaga utspelar sig och ju mer research jag gör desto mer intresserad blir jag. Jo, jag vet att detta är väldigt romantiserat av mig men jag kan inte låta bli. Därför slukar jag allt som har med denna tidsperiod att göra. Är det någon där ute som även har ett bra förslag på en bok under denna tidsperiod så emottages det väldigt tacksamt. 

Inspirationen är nog på väg tillbaka nu känner jag. 

4 kommentarer:

 1. Ja visst det vore hur häftigt som helst att uppleva Downton Abbey för en stund. Tack för tipset om Överenskommelser!

  SvaraRadera
 2. Jag kan rekomendera Häxringarna, Springkällan och Änglahuset av Kerstin Ekman. Hon gör gripande kvinnoskildringar från 1800-talets Sverige.

  SvaraRadera
 3. Det finns tydligen gott om historieromantiker i bokbloggarnas värld.

  Jag hoppas att du hittar din läsinspiration.

  SvaraRadera
 4. Tack för rekommendationerna och för att ni tittade in en stund. Ja, härligt nog finns det många historieromantiker här. Har aldrig läst någonting av Kerstin Ekman men är väldigt nyfiken på henne nu. Överenskommelser av Ahrnstedt recenserar jag i veckan hoppas jag :)

  SvaraRadera