lördag 9 april 2011

Kära Maria

Jag säger bara Agnes Cecilia. Vilken bok! Jag kan för mitt liv inte förstå varför jag inte har läst Maria Gripes böcker förut. Här slängs man in i en värld fylld med kärlek, moraliska dilemman, ensamhet, mörker men med en glipa ljus. En bok som fängslar läsaren och som vägrar släppa taget förrän allting är över. Nora är en sådan sympatisk huvudgestalt. Så ensam med sina tankar och sina känslor. Så ensam med sina övernaturliga upplevelser. Jag tycker att boken väldigt vackert skildrar hur vår egen familjehistoria faktiskt påverkar oss omedvetet. Hur man genom att informera sig om sin historiska bakgrund kan söka tröst och förståelse över sina egna känslor. Jag tycker även mycket om ifrågasättandet av tid och rum och att tid faktiskt är ett mänskligt påhitt. Någonstans samtidigt som oss kanske det pågår en annan tid. I ett parallellt universum. Eller kanske här och nu där vi befinner oss men som de flesta av oss inte uppfattar med våra sinnen. 
           Maria Gripe beskriver känslan av övergivenhet, saknaden av föräldrar som har gått bort och oförståelsen hos vuxna av hur viktigt det är är att prata med barn. Jag förstår varför Gripe är en så älskad och vördad författarinna och jag känner att jag måste läsa alla hennes böcker. Gärna inom kort. Sen upptäckte jag även att det gjordes en filmatisering av Agnes Cecilia 1991. Ser med spänning fram emot att se den. 

Titel: Agnes Cecilia   Författare: Maria Gripe   ISBN: 9789163850301   Förlag: Bonnierförlag Repris   Utgivningsår: 2011   Sidantal: 220    Bandtyp: Epub   Genre: Ungdom   Betyg: 5/5   Kan lånas här.

1 kommentar:

  1. Du MÅSTE berätta vad du tyckte om En dag när du läst ut den. Jag är helt förälskad!

    SvaraRadera