torsdag 28 april 2011

Glasfåglarna av Elsie Johansson

När jag var liten så hade jag alltid så svårt att föreställa mig hur mina mor- och farföräldrar hade det när de var små i början av 30-talet. Hur det var att växa upp på landet i en förhållandevis fattig miljö och att inte vara livegen. Att ständigt behöva förlita sig på andra och alltid vara rädd att inte ha mat på bordet. Men nu behöver jag inte fundera på det längre. För Elsie Johanssons berättelse om TåPelles Nancy´s uppväxt beskriver så i detalj om hur det var att växa upp en sådan miljö. 
        Glasfåglarna var en av de böcker som jag spenderade påsken med. Boken är första delen av tre som handlar om Nancy och hennes familj och den första boken skildrar henne som barn och genom puberteten. Boken skildrar tystnaden i en familj på den tiden. Om hur man inte pratade om saker som menstruation, sex, kvinnans roll i samhället och hur fel det vara att tror att man var bättre än någon annan. Nancy är en tänkande gestalt och det är ur hennes synvinkel vi får följa henne och hennes sammanbitna och oroande mamma, hennes besvikna och hårt arbetande pappa, hennes syster Dora, hennes syster Betty och hennes två bröder. Berättelsen är skör, sävlig och sorglig men otroligt vacker och detta är verkligen en av de bästa böcker som jag har läst/lyssnat på. Språket är enkelt och autentiskt och jag tror på vartenda ord som Elsie Johansson berättar. Att det även är Elsie Johansson läser upp sin egna bok lyfter även hela upplevelsen ett snäpp. Det här är verkligen en av de finaste böcker som jag läst och vad som början för mig var en studie i tiden, blev snabbt till ett litterärt lyckorus.    

Titel: Glasfåglarna   Författare: Elsie Johansson   ISBN: 9789179533281   Förlag: Bonnier Audio   Utgivningsår: 2005-10-20   Format: Ljudbok   Finns att köpas här och här.   Betyg: 5/5 

2 kommentarer:

 1. Oj, där fick jag ett boktips! :) Takk!
  Har inte läst något av henne innan... Men detta lät intressant.
  Vackert bloggnamn du har förressten.

  SvaraRadera
 2. Tack!! Du har själv ett otroligt vackert bloggnamn. Och fin blogg :)
  Roligt också att kunna ge dig ett boktips.

  SvaraRadera