torsdag 17 mars 2011

Släktforskningsbok VS Skönlitterär bok

Att skapa en släktforskningsbok tycker jag tar precis lika lång tid som att skriva en historisk skönlitterär bok. Jag har nämligen hållit på med båda två under lika lång tid. I mitt fall så grundar sig min historiska skönlitterära bok på mina släktforskningsframgångar vilket då kan förklara varför det tar såpass lång tid att skapa dem men det är inte bara det som orsakar det långsamma arbetet. För mig är det nämligen all research som båda kräver. Allting tar otroligt lång tid. Till exempel att hitta hur man levde just på den tiden, hur omgivningarna såg ut, hur långt den ena släktingen/gestalten levde från en annan, hur de såg ut, hur de pratade och så vidare och så vidare. När det gäller skapandet av en släktforskningsbok så är det också svårt att hitta program som kan skapa en riktigt snygg bok. Själv har jag valt att jobba med två olika program, nämligen My Heritage och Jalbum. My Heritage är ett släktforskarprogram där du bygger ditt egna släktforskningsträd. Där kan du skapa allt från din egna Gedcom-fil till snygga familjeträd som du kan hänga på väggen. Genom att sedan använda word skapar jag sida för sida i min framtida släktforskningsbok. När det sedan är dags för att trycka boken, omvandlar jag allting till jpeg-bilder för att kunna skapa boken i Jalbum. Jo, jag kan lugnt säga att detta tar upp otroligt mycket tid och då har jag inte ens räknat in den tid det har tagit att släktforska fram cirka sju generationer av släktingar.
             När det gäller den historiska skönlitterära boken som jag skriver på och som också då bygger på all den släktforskning som jag gjort och fortfarande gör, skiljer sig den kreativa biten självklart från när man skapar en släktforskningsbok men researchmetoden är den samma. Min släktforskningsbok om min egna familj hoppas jag kan få klar till sommaren men när det gäller min egna historiska skönlitterära bok, ja den har jag inte ens förhoppningar om att få den klar under detta år. För i den måste jag även bygga upp den historia som jag själv tror/önskar/hoppas på pågick mellan dessa människor plus att någon gång måste ju någon av dem bli klar. Släktforskningen har ju absolut hjälp till med vissa detaljer men vad dessa personer tänkte, önskade och talade om är ju någonting som jag måste klura ut själv. Det som är det mest fantastiska med att skapa dessa två böcker samtidigt är att jag får möjlighet att i detalj fantisera om hur mina släktingar hade det. Både känslomässigt och miljömässigt. Samt ju större framgångar jag har i mina båda projekt, ju mer lär jag mig om mig själv. För oavsett hur lite vi kanske tror det, vårt ursprung påverkar oss så mycket mer än vi tror. Jag märker själv att ju mer jag lär mig om mina släktingar oavsett om det var släktingar som levde på 1500-talet eller på 1800-talet, ju bättre förstår jag mig själv, min närmsta familj, mina mor- och farföräldrar osv. 
              Så släktforskningsbok VS skönlitterär bok? Jag väljer båda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar