lördag 26 mars 2011

En irriterande bok och av en lika irriterande författare. Tankegång.

Jag sitter här och läser Silvermasken av Peter Englund och jag är så irriterad. Jag är så irriterad på boken att jag funderar på att ge upp fast jag bara har läst halva. Boken är egentligen inte dålig. Englund lyckas beskriva drottning Christina som den starka och självständiga person som hon verkade vara och hans historiska kunnighet är fenomenal. Peter Englund vet precis vad han skriver om. Problemet är dock att det finns ingenting i boken som beskriver Christinas situation som kvinna. Vilket borde vara enormt betydelsefull med tanke på att hos sägs vara uppfostrad som man och ständigt behandlad som en man. Efter närmare undersökningar och googlande efter recensioner på Silvermasken så märker jag att boken har fått lysande recensioner. Även det faktum att Englund inte har tagit upp det faktum att hon var kvinna i en mans förklädnad har fått beröm. På Englunds hemsida kan man nämligen läsa denna recension: 

"Silvermasken lyfter fram Kristina som en självständig och komplicerad personlighet bortom de vanliga trista spekulationerna om könstillhörighet och manlig påverkan. Det är bra gjort." Maria Bergom Larsson i Aftonbladet.

Självklart var jag tvungen att genast googla på denna Maria Bergom Larsson. Efter en titt på wikipedia upptäcker jag att hon är författare, filosofie doktor i litteraturvetenskap och litteratur recensent på Aftonbladet. Ja, ja, tänker jag. Inte kan väl alla kvinnor vara som jag och tycka att det är ytterst viktigt och intressant att belysa drottning Christinas roll som kvinna klädd i en maktposition som då enbart kunde bäras av män. Eller? Efter jag flyttade till Argentina så har könsrolls-skillnader, feminism och kvinno-objektifiering blivit så otroligt mycket viktigare för mig för att jag märkt helt plötsligt hur ojämställd världen faktiskt är. Sen att jag just studerar sexualetik för tillfället kanske inte hjälper. Så kanske är det jag som är känslig. Eller kanske är det min irritation på Peter Englund som person som gör mig extra känslig. Är det hans, enligt mig, osympatiska och akademiskt fisförnäma karaktär som får mig att irritera på att han inte tar upp just kvinnan Christina i hans bok? Visst, det finns kanske de som anser att det är viktigare och mer jämställt att Englund tar upp just personen Christina och inte kvinnan men var det inte så att det var praktiskt taget omöjligt för en kvinna på mitten av 1600-talet att ha en maktposition? I så fall måste just den positionen som hon hade påverkat henne och hennes beslut och självständighet oerhört mycket.
            Nej, jag tror jag tar och struntar i att läsa resten av boken. För vad har jag för nöje av att läsa någonting som irriterar mig? Jag tror jag läser Marie-Louise Rodéns bok: Drottning Christina: En biografi i stället. Det ser ut som hon täcker upp mer av det jag är intresserad av att läsa om när det gäller just drottning Christina. Fast för att överväga ett tillfälligt och uppenbart behov hos mig för tillfället så ska jag nog läsa en annan bok emellan och ta en paus från drottningen. Efter att ha, som de flesta andra, tittat på Babel i torsdags (ja, fredags för mig i och med att jag tittar på SVTplay) så blev jag så sugen att läsa Simone och jag av Åsa Moberg. För i den boken får jag två starka kvinnor i ett. Hurra för det, säger jag.


Titel: Silvermasken
ISBN: 9789100111205
Författare: Peter Englund
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgivningsdatum: 2006-02-10
Material: epub
Genre: Svensk skönlitteratur
Betyg: - (ej färdigläst)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar