fredag 19 april 2013

Gotisk helg!

Det är flamingofredag både hos Dark Places och Bokomaten idag vilket är ett ypperligt bra och snyggt tema för en fredag tycker jag. Jag däremot har satsat på ett lite mörkare tema för den här helgen då jag åter igen (som alltid) har snöat in på att läsa och framför allt hitta gotiska noveller i alla format och färger. Dock var det den alltid så fantastiska boktipsare Dark Places som ledde in mig på rätt spår då jag bad henne om tips gällande ingångsbok (Bellefleur) av författaren Joyce Carol Oates då jag aldrig har läst en enda bok av henne.
     Genom hennes tips och en hel del googling så hittar jag fram till en artikel i The Guardian där Carlos Ruiz Zafón tipsar om hans favoriter inom den gotiska litterära genren. Det kändes lite som att hitta rakt in i en guldgruva med tanke på vilken bok som ligger på både första och sista plats på listan. Kanske är det dags för mig att läsa något av Carlos Ruiz Zafón nu också. Bra smak har han ju i alla fall. Så nu vet jag vad jag ska göra i helgen förutom att läsa klart den fantastiska boken Weirdo av Cathi Unsworth, jag ska göra långa listor på hur man ska få tag på alla böckerna på den här listan inklusive Bellefleur.

Här kommer listan:

1. The Haunting of Hill House by Shirley Jackson
2. Mysteries of Winterthurn by Joyce Carol Oates
3. Sanctuary by William Faulkner
4. Double Indemnity by James M Cain
5. Falling Angel by William Hjortsberg
6. The Gormenghast trilogy by Mervyn Peake
7. Perdido Street Station by China Miéville
8. Burning Your Boats: The Collected Short Stories by Angela Carter
9. Pet Sematary by Stephen King
10. Let the Right One In by John Ajvide Lindqvist

16 kommentarer:

 1. Gud så trevligt det låter med gotisk helg! Och ja, Carlos Ruiz Zafón har god smak, helt klart. Jag tyckte väldigt mycket om Vindens skugga. Ängelns lek var helt okej, med ett slut som kändes lite, eh, sådär. Men gillar man mystik och biblioteksmagi är han ett måste. Läs Vindens skugga!

  PS: Kul med Oates-representation på listan! Mysteries of Winterthurn ingår i JCOs gotiska svit. Tyvärr svår att få tag på, så jag har inte läst. Än, vill säga. Mvh Hon som har som mål att ha läst alla JCO när hon dör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äsch! Bara för det upptäcker jag att jag har Ängelns lek här hemma:) Men det är bra att veta att den är lite svajig så jag kan ge min på Vindens skugga sen glad i hågen.

   Sen när det gäller Mysteries of Winterthurn så hittade jag den här:
   http://www.betterworldbooks.com/9780525242086-id-9780525242086.aspx

   Deras före detta biblioteksböcker brukar vara i ypperlig fin form inplastade och allt. (Man kan få slita lite med att ta bort plasten men det brukar det vara värt :D)

   Förresten! Weirdo är verkligen hur bra som helst! Har du läst fler av Cathi Unsworth?

   Radera
 2. Oh den där listan får jag allt ta och kolla upp mer! För min önskelista på adlibris är ju inte redan alldeles för lång ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha jag tänkte detsamma. Flera av böckerna åkte rakt upp på önskelistan. Suck :D

   Radera
 3. Svar
  1. Visst är det! De kliar lite i klickfingret nu :)

   Radera
 4. Böckerna av Jackson, King och Lindqvist har jag läst, de andra är nya. Ska kollas upp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte heller läst någon utav de andra men blev hemskt nyfiken på dem alla :)

   Radera
 5. Hoppas du hade en trevlig gotisk helg! Listan innehåller i alla fall många bra böcker, jag har läst en del av dem. Carlos Ruiz Zafón är helt ok, fast böckerna levde inte riktigt upp till de lovord som jag hade hört om dem. Men det finns ett otroligt coolt bibliotek som spelar en viktig roll i hans böcker, bara det gör dem värda att läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma :) Din helg kanske inte var gotisk men hoppas den i alla fall var fin. Jag har läst lite blandade åsikter om hans böcker men det där biblioteket låter ju för bra för att missa:D

   Radera
  2. jag håller med om biblioteket: det stannade kvar i minnet. men tyckte annars att hans böcker var rätt trista. kvinnosynen. jag säger bara det. men jag har svårt för det där vurmandet för älvlika fruntimmer. har för mig att det var en hel del sånt. var det inte lite hora-madonna-trams också? tja.
   men trist att du varit sängliggande. hoppas att du kryar på dig!

   Radera
  3. Aj då! Ja konstiga kvinnosyner kan ju förstöra en hel bok för mig fast med vissa författare kan jag ha överseende. Hoppas nästan på att denna är en sådan nu men jag kommer gladeligen rapportera det sen :)

   Och tack så mycket för peppen :D

   Radera
 6. Ja, ett, nio och tio är ju bara pang på!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men eller hur! Underbra val så man måste ju bara kolla in de andra på listan :)

   Radera
 7. Åh, vilka bra tips! Och mycket nytt, flera av författarna har jag läst, men ingen av titlarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste säga att jag känner mig otoligt ignorant gällande de andra författarna. Det finns några där som jag inte alls känner till...måste ändras på :)

   Radera