fredag 18 maj 2012

Fredagslycka (eller argentinarnas tunnelbaneläsvanor)...

...måste vara när man ser en medelålders man i kostym på tunnelbanan läsa fortsättningen på The Hunger Games, nämligen Catching Fire. Hängandes sådär med ena armen i stången och trängandes med andra tusentals bokläsande tunnelbaneåkande argentinare. De är fantastiska på det sättet invånarna i Buenos Aires. För de trängs, knuffas, bråkas, svärs, buffas och bökas för att sedan genast dra upp boken ur väskan och läsa, oavsett om de själva har en läsande argentinare bakom sig som envist ska läsa sin sin bok i nackhöjd på en så att bokens kant skär in i bakhuvudet varje gång tåget bromsar in. Sen läser de verkligen allt de kan komma åt och gärna svenskt har jag märkt.
     Fast jag har kommit underfund med att de inte bara läser för att de gillar läsa böcker. Det är även en överlevnadsteknik för att för en stund komma bort från de tusentals trängande och frustrerade medåkarna. Själv så överlever jag med Salems Lot i kollektivtrafiken och lyckades läsa sittandes på bussen i en hel timma igår på hemvägen då tunnelbanan inte fungerade och hade säkert tre stycken medläsare. Ni vet sådana där som läser över axeln. Fast det gör mig inte så mycket för de får både öva på engelskan och får en titt in i Stephen Kings värld och det tar ingen skada utav. 
     Jag önskar att jag hade foton på kollektivläsande argentinare men tyvärr är min telefonkamera alldeles för högljud så jag har inte riktigt vågat än. Däremot skrev Bokhora om kollektivläsande New York-bor igår och där finns det en länk med massor av fina foton. Så ni kan gå in där och låtsas att det är typ tjugo personer till på varje foto, så har vi Buenos Aires kollektivläsare i en liten ask. Själv ska jag nu vänta in helgen och ge mig fan på att jag ska läsa Sookie i helgen. Att bara tänka på att jag ska läsa Sookie är nog riktig fredagslycka. 

14 kommentarer:

 1. Vilken rolig läsupplevelse!. Jag ser sällan någon läsa på bussarna i min lilla stad, i så fall är det nog unga som läser kurslitteratur. Eller också kanske jag själv ska bli mer uppmärksam och inte genast stoppa näsan i min egen bok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja ibland gräver man ner huvudet så långt ner i sin egna bok att man inte ser något annat. Vilket jag antar är varför argentinarna läser så i kollektivtrafiken :)

   Radera
 2. jag som trodde att argentinare pratar med varandra, vilka fördomar man kan ha ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jo fast jag tror att det kan vara ett av problemen i tunnelbanan. Att pratet övergår till bråk. Hänger väldigt ofta tills boken kommer fram :D

   Radera
 3. Svar
  1. Haha ja både mysigt och fullkomligt vidrigt samtidigt. För själv klarar jag inte av att läsa hängandes från en stång inklämd mellan hundra kollektivåkare :D Men jag har knep för att få kunna sitta ner o läsa. Ta extra tid på morgonen och åka till ändstationen åt andra hållet först till exempel :)

   Radera
 4. Åh! Hemsidan är fantastisk! http://www.flickr.com/photos/madamfou/7103217949/in/photostream/lightbox/ Han denna gubbe läser också Catching Fire, de borde bli bästisar!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den! Och ÅH!! Missade helt det fotot. Så fantastiskt. Hittade en annan som jag skrattade jättemycket åt också: http://www.flickr.com/photos/madamfou/7093183863/

   :D

   Radera
 5. Vad fint det låter...att dra sig undan i sin egen lilla vrå en stund mitt i ett kollektivt tillsammans ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. :D Jag förundras varje dag över det och blir så glad av det. Sen är det vidrigt trångt i kollektivtrafiken att böcker är det enda rätta. Jag älskar det. När jag skaffar bättre mobil snart funderar jag på att skapa en fotologg om det :)

   Radera
 6. Tänker mig inte heller argentinare som ett särskilt läsande folk (å andra sidan har jag aldrig varit i Argentina och känner bara en därifrån... som inte läser böcker särskilt ofta... så ja, min slutsats är enbart baserad på fördomar)! Fint att kunna koppla bort omgivningen och sjunka in i en bok så där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha inte jag heller faktiskt. Och de läser inte heller så mycket (inte de jag känner i alla fall) utanför kollektivtrafikens gränser. Men med tanke på att det ofta tar sån tid att ta sig fram här så är det ett ypperligt tillfälle att läsa :D

   Radera
 7. Ja, vilken fantastisk lässtad det verkar vara, vem hade anat det?

  SvaraRadera