torsdag 8 mars 2012

Internationella kvinnodagen

"Välkommen till en dag som tyvärr behövs!" 

inleder Enligt O sin bloggstafett denna dag och sannare ord att börja en denna dag med finns nog inte. Det finns så många ämnen jag skulle vilja beröra idag och kvinnor jag skulle vilja hylla och skriva om. Till exempel skulle jag kunna skriva om kvinnoförtrycket i Argentina, machokulturens otäcka effekter, kvinnor som strävar efter politisk rättvisa eller om de kvinnor som vi varken hör eller ser men som dagligen får utstå förtryck, orättvisa och fattigdom. Fast utifrån alla dessa ämnen jag har funderat över så valde jag ett ämne och en kvinna rakt ur hjärtat. 
     
Denna lilla hyllning och detta inlägg tänker jag ägna åt journalisten, utrikesreportern, författaren och tvåbarnsmamman Caroline Salzinger. Hon är inte bara journalist, utrikesreporter, författare och tvåbarnsmamma, hon är även en av mina närmsta vänner och en vän som jag faktiskt inte har sett på flera år och självklart saknar väldigt mycket. Att jag bor utomlands och att hon är utrikesreporter har inte gynnat oss de senaste åren direkt. Jag vill ägna inlägget åt henne för att hon är en av de modigaste kvinnor jag känner. En kvinna som inte tvekar över att ge sig ut i krigszoner eller ta sig in i instängda länder för att få berätta om utsatta människor och om vad som sker i världen. Om världen hade fler Caroline Salzingers så skulle den se väldigt mycket bättre ut. 
     I hennes bok Hälsningar från ondskans axelmakter kan man läsa om hennes egna personliga upplevelser i jobbet som utrikesreporter. Boken är skriven ur en personlig vinkel och både roligt och skrämmande. Hon berättar hur det är att arbeta som ung kvinna i en mansdominerad värld och hur journalistvärlden ser ut i verkligheten. Det är en bok som både berör, utbildar och roar läsaren och hade inte Caroline varit en av mina bästa vänner så skulle jag ändå älskat boken. 
     Sen har Caroline även skrivit en annan bok som inte alls har med journalistyrket att göra. Denna bok heter Från golv till tak och är en bok som handlar om hur man renoverar sin egen lägenhet. Den skrev hon efter ett flertal självrenoveringar som började med att hennes egen hantverkare stack med alla pengarna. Fantastisk som hon är så gav hon sig sjutton på att hon kunde göra det själv som slutade flera år senare med en bok. Boken har jag själv gett bort till flera i present. Den är nämligen väldigt praktiskt och bra (sen är nämligen en mörkhårig, målande, spacklande och kaffedrickande Lingonhjärta med på ganska så många foton).
     Jag ska inte skriva så mycket mer om Caroline men för mig är hon ett fantastiskt exemple på en fantastiskt, fin, modig och underbar kvinna som jag bär med mig i mitt hjärta. En person som jag saknar och hoppas på att jag ser snart. Sen var det även dags att göra lite propagande för hennes böcker här på bloggen tycker jag. Det här är ju ändå en bokblogg och Caroline en fantastisk författare. Så läs henne för bövelen, läs! 

 Foto taget härifrån.

     Foto från boken Från golv till tak. (Caroline i mitten och en mörkhårig Lingonhjärta till höger).
__________________________________________________________________________________________


Inlägget är en del av en bloggstafett för att uppmärksamma Internationella Kvinnodagen där följande bloggare deltar:
enligt OMarias stickning och läsning , Böcker x 3Hanneles Bokparadis , Nina RuthströmSofies Bokblogg , Mind the BookCalle BrunellAndra intryckOrd och inga visorBoktjuvenMimmimariesböckerWhat you readin? PantalaimoneMatildas LäshörnaPeter Andersson*malins bokblogg*A room of my ownMadeleines bokhörnathecuriouscaseofthebooks,  Erica - en dröm i rosaTvärtemot...och dagarna gårFix Me Up TinaOBokodyssé Med näsan i en bokalice brömsBeroende av böcker,  Den var braOlika sidorDantes BibliotekLyrans NoblesserLivet mellan två evigheter,  Den läsande kaninenBreakfast BookclubLottens bokblogg Kill your darlingsSandra Gustafsson,  Desirée Fredlund,  ...and then there was BeatrixLingonhjärtaGunillas BloggStänk och flikarFiktiviteterBokmilaskogenSaris bloggBöcker emellan

16 kommentarer:

 1. Vilket fint val! Läste Hälsningar från Ondskans Axelmakter, med stort intresse, gillade den skarpt!

  Missa inte Magnus Lintons dagen till ära högaktuella krönika i Omvärlden. Lärde mig där att Argentinas presidenta är "Sexigare än Evita, tuffare än Tatcher"

  http://www.sida.se/OmVarlden/Opinion/Kronikor/Kronika-Magnus-Linton2/

  (Min medbloggare bidrar till bloggstafetten strax före midnatt)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad roligt att du har läst den :D
   Tack för länken också! Ska ta och läsa den snart tillsammans med ert inlägg. Har inte hunnit läsa ikapp än men ser väldigt mycket fram emot det :)

   Radera
 2. Grattis till alla oss tjejer idag! :D

  Jättefint inlägg om din vän, som verkar vara en toppentjej. Kul att du fick förevigas i hennes bok också! En sådan gör-det-själv-bok skulle förresten inte vara så dumt att ha.

  Jag tycker såklart att du nån dag ska skriva om machokulturen over there också. Det skulle vara intressant att läsa! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack fina du :D
   Lovar att skriva någonting snart om machokulturen. Har en hel del på lut och ser fram emot att läsa ditt inlägg också. Ska försöka komma ikapp i helgen med bloggläsningen som ligger efter pga jobbet :)

   Radera
 3. Det var en valdigt fin text och jag blev otroligt lassugen pa 'Halsningar fran ondskans axelmakter', later oerhort spannande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!! Och tycker helt klart att du ska läsa den. Tror helt klart att du kommer gilla den :D

   Radera
 4. Det är lätt att glömma att även att en vän kan vara en förebild. Fint skrivet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :D Har tjuvkollat på ditt inlägg utan att hinna läsa än och du har en jättefin inläggsvinkel. Fint med fyra generationers läsning :)

   Radera
 5. Åh, jag måste verkligen få tummen ur och läsa något av henne. Har tänkt det så många gånger. Inspirerande inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!! Och tack för en jättefin bloggstafett! Så roligt att så många ville vara med. Har en hel del att läsa nu i helgen :D

   Radera
 6. Jättefint inlägg och väldigt inspirerande! Jag ska absolut lägga namnet på minnet (eller, ja, i läslistan för minnet är ju inte sådär jättepålitligt. Om man säger så.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack fina Eli! (Och ja läs :D Kanske utanför trygghetszonen men ändå SÅ bra!)

   Radera
  2. Ibland måste man våga sig utanför trygghetszonen också kanske ;)

   Radera
  3. Sant! Bara man inte tar sig för långt :)

   Radera