tisdag 13 december 2011

Värsta dagen att bo utomlands på

...är inte på födelsedagen som man kan tyckas tro, då man egentligen skulle vilja ha hela familjen och sina vänner omkring sig. Inte heller är det på julafton då man vill äta julgröt och julskinka och titta på Kalle Anka klockan 15.00. Nej den värsta dagen är faktiskt idag på Luciadagen. Då vill man vakna i ottan, tassa upp med täcket runtomkring sig, tänka ett ljus, sätta på TV:n och titta på Lucia medan kaffet puttrar i bryggaren och lussebullarna ligger framme i väntat på att bli uppätna. Idag är en sådan där dag då vill man vara hemma i kalla, mörka, vintriga och alldeles ljuvliga underbara Sverige, med eller utan snö.
     En sådan här dag så är det ingenting som kan få en på bra humör. Det hjälper inte att man hittat en liten butik som ägs av en riktig indisk kvinna och som säljer indiska fantastiska kryddor så man kunde göra mjuk pepparkaka och kanel- och ingefärabiscottis. Inte heller hjälper det att jag nu kan både göra glögg och lussebullar som jag velat göra i flera år men inte kunnat. Inte heller hjälper det att tända ljus för i så fall kan jag inte ha takfläkten  på fullfart och stänger jag av den så blir det alldeles för varmt. Det hjälper inte heller att jag ska på arbetsintervju imorgon för jobb i en bokhandel som bara säljer engelsk litteratur. För den befinner ju sig faktiskt inte i Sverige. Inte heller hjälper det att jag stoppat näsan full med kardemumma för att det doftar svensk jul. Jo, lite kanske det faktiskt hjälper ändå för det var flera år sedan jag kände kardemummadoften. 
     Nej idag hjälper inte mycket mot hemlängtan. Antar att det är en sådan där dag som man bara kan stoppa huvudet under täcket med en bra bok. Så precis det ska jag göra nu. Med lite kaffe och en mjuk pepparkaka.   


6 kommentarer:

 1. Istället kanske du njuter av en sol som värmer istället för storm och spöregn. Inte speciellt vinterlikt. Det kanske låter mer mysigt med julen utomlands.

  SvaraRadera
 2. Åh, jag har hört att vädret är ganska så kasst i år hemma och det är helt sant att det är sol och varmt och skönt här nu. Och det kan vara helt fantastiskt. Fast fem år utan jul i Sverige blir man lite tokig av. Bara man ser en liten porslinstomte så blir man nostalgisk och trånar efter svenska jultraditioner. Kanske vi kan göra ett litet byte? ;)

  SvaraRadera
 3. jag som firade min första Lucia som vuxen..

  SvaraRadera
 4. Är det sant! Själv så firade jag nog min första som embryo :) (Där jag kommer ifrån är lucia nästan lika stort firande som självaste julafton :))

  SvaraRadera
 5. Alltså, jul firas ju överallt, men Lucia är rätt lokalt så det är kanske inte så konstigt att det känns lite ruttet. Att springa från en gympahall i regn och slålblåst efter att ha lyssnat på några små barns version av Hossiana är inte så himla stämningsfullt heller kan jag tala om. Även om det var lite sött med musiken så försvann liksom stämningen av regnet utanför.

  SvaraRadera
 6. Jag misstänker att jag har romantiserat lucia en hel del och förträngt alla de där omysiga detaljerna som regn och rusk, stearin i håret och falsksång (fast falsksång kan ju också vara ganska sött :)) och tror att jag skulle bota min lucia-längtan på direkten om jag spenderade en hemma i Sverige. Minnet är ju liksom väldigt selektivt ibland :)

  SvaraRadera