tisdag 19 juli 2011

Actionspäckat vampyrslut

Med två helt fantastiska böcker avslutar Richelle Mead sin vampyrserie Vampire Academy. Jag är lite förundrar över hur hög kvalité som Richelle Mead faktiskt lyckas hålla hela vägen. Visst var bok fyra; Blood promise lite seg och innehåll lite action men det vägde Mead upp med i de två sista böckerna; Spirit bound och Last sacrifice
     Att skriva recensioner på en bokserie är svårt utan att spoila så därför vill jag varna för spolervarning i slutet av den andra recensionen. Jag kommer dock varna innan så ända tills spoilervarningen kommer kan ni ta det lugnt.  

I Spirit bound tar Rose, Lissa och hennes vänner examen. Rose slits mellan sina två kärlekar men boken fokuserar som vanligt mer på hennes styrka som person och inte på den "stora kärleken". Med detta menar jag att Rose inte blir besatt äv kärleken som andra hjältinnor (hint Twilight) blir. Rose är fortfarande moraliskt exemplarisk utan att för den delen bli alls tråkig. Jag fullkomligt älskar henne. 
     I bokens början slängs vi genast in i actionscener och det tar faktiskt aldrig riktigt slut. Sen efter examen ger sig Rose och hennes vänner ut på ett litet äventyr och vi har action, Rose blir lite bestraffad och det blir mer action och så håller det på tills boken tar slut. Utan att förstöra bokens handling så tror jag nog att det här är den bästa boken i hela serien men att den slutar med en riktig cliffhanger. Som tur är läser ju jag böckerna på engelska så jag gick snabbt över till den sista boken i hela serien.Last sacrifice börjar precis som Spirit bound med action vilket håller hela boken ut och jag bara fortsätta att älska. Här kommer även alkemisten Sydney tillbaka som fanns med en stor del i Blood promise och hon är nästan lika fantastisk som Rose. 
     Hela den här boken är som en lång härlig actionfilm där man slängs in från det ena till det andra. Det finns dock några detaljer som stör mig och som jag inte riktigt kan släppa och det är här vi får lägga in en SPOILERVARNING.
     För det första. Om nu Rose kan se andar, varför i hela världen frågar hon inte den döda personen som slutet kretsar omkring, när hon väl träffar henne, vem som har dödat henne. Slänga ut lite namn eller något som hon gjorde med Jason när han dog. För Rose är ju en jäkligt smart tjej och har hon redan gjort det en gång så borde det inte vara så svårt att göra det en andra gång. Men nej då. Istället tar hon sig igenom allt det där som hon tar sig igenom. Hade hon i och för sig frågat så hade boken blivit väldigt kort men ändå!
     För det andra. Om man nu skriver att någon bor i Paris så gissar jag på att de flesta läsare i världen då tror att det är Paris, Frankrike vi pratar om och inte Paris, Kentucky. Extremt störande. Dock upptäcktes detta ganska snart men jag tycker att Richelle Mead kunde ha valt en annat stad i USA och inte en som heter samma sak som en europeisk. 
     I övrigt är jag väldigt nöjd över hela serien. Efter Sookie så är helt klart detta något av det bästa som jag läst i år. Nu är det vara att hoppas på att nästa serie blir lika bra.    

2 kommentarer:

  1. Älskar de här två sista böckerna! Längtar till Bloodlines!

    SvaraRadera
  2. Ja, visst är de helt fantastiska! Som tur är behöver vi inte vänta så länge =)

    SvaraRadera