tisdag 28 juni 2011

Det här med Tjärven.

Fullkomligt makalöst härligt otäck är den, boken Tjärven som bara har sålt 300 exemplar. Så härligt obehaglig att jag faktiskt inte har läst ut den än. Har sparat några sidor så jag kan njuta lite till någon dag då jag känner mig riktigt redo för ett makabert avslut. 
     John Ajvide Lindqvist är för mig en helt fenomenal författare som skriver väldigt poetiskt. Han böcker innehåller även mycket humor och mitt första möte med honom i Låt den rätte komma in var för mig litteraturkärlek vid första ögonkastet. Tjärven, som gjorde mig lika glad/rädd/salig gjorde mig inte alls besviken och att Lindqvist alltid lyckas hålla samma höga  nivå genom sina böcker gör honom till riktig författargigant. 
     Javisst, jag tokhyllar honom. Fast det här är ingen recension. Istället tänkte jag ägna en tanke åt oss svenskar och vår traditionellt stela hållning till böcker. För vad är det med oss? Vi som är så fantastiska på att använda oss av sociala medier, älskar teknologi och design, varför har vi så svårt med just e-böcker och ljudböcker? När jag skriver "oss" så räknar jag in mig själv. För även om jag läser en hel del e-böcker och trivs utmärkt med det så tycker jag allra bäst om, precis som alla andra svenskar, just vanliga böcker i pappersformat. Något som har bidragit till att en sådan fantastisk bok som Tjärven bara har sålt i 300 exemplar.
    Tydligen har de inte alls samma problem i resten av världen. I resten av världen köper de mycket e-böcker. Åtminstone om författaren spenderar mycket tid med att marknadsföra sig själv. För några dagar sedan skickade en vän till mig nämligen en artikel från BBC News om just böcker som säljs till kindle och hur populär denna försäljning är. Till exempel sålde alldeles nyligen den självpublicerade författaren John Lock över en miljon exemplar av sin kindle-bok genom att publicera den själv i Amazon's free direct publication system. Vill tillägga här att John Locks böcker kostar 0.99 dollar. Alltså praktiskt taget ingenting så argumentet över att Tjärven skulle vara för billig för att sälja, som Swedish Zombie skrev i sitt inlägg om Tjärven att DN trodde var problemet, håller inte alls. Väldigt konstigt argument av DN journalisten för övrigt måste jag säga. För det här betyder att över en miljon människor har klickat hem en av John Locks självpublicerade 0.99 dollar böcker som e-bok och att denna miljon av människor inte alls verkar ha några som helst problem med att läsa just e-böcker. Oavsett hur billiga de än är. Så jag frågar igen: vad är det för problem med oss svenskar och vår e-boksskräck?
    Detta tycker jag både ger hopp till opublicerade författare och även säger en del om John Ajvide Lindqvist. För som en internationellt känd författare hade han kunnat göra samma sak om han hade velat. Fast jag misstänker starkt att Lindqvist inte alls var ute efter försäljningssiffror när han publicerade Tjärven. Jag tror mer att det var ett litet test för oss svenskar. För att se om vi var villiga att köpa och läsa hans bok i e-format och för att se hur snabbt ryktet om hans bok spred sig.
     Att vi svenskar inte köper e-böcker visade sig i detta fall ganska snabbt. Så jag tycker att det är dags att ta oss i kragen och börja läsa mer e-böcker. För det behövs inte ens en läsplatta. Det går lika bra med en iphone eller ipod touch, jag lovar. Texten är precis lagom. Du behöver bara dutta lite extra många gånger på skärmen när du vänder blad. Visst jag förstår precis känslan av att vilja ha ett stort bibliotek eller en bokhylla full med böcker men jag kan även lova att det är en väldigt tillfredsställande känsla att öppna datorn och ha ett digitalt bibliotek där med. Samtidigt är det ingen som påstår att du inte kan ha båda, så gå in på datorn och köp Tjärven nu. Du kommer inte ångra dig. Misstänker däremot att du inte kommer vilja åka ut i skärgården något mer. Men ångra ditt Tjärven-köp? Aldrig!

Här kan man förresten köpa Tjärven som e-bok och här som ljudbok.
Andra som har hyllat och skrivit om Tjärven är väldigt många. Här kan du hitta dem.


3 kommentarer:

 1. Vad jag TROR att recensenten på DN kanske menar är att om någonting är på tok för billigt än vad vi är vana vid så blir vi kanske skeptiska och tror det är skräp. Jag skulle kunna tro på hans teori lite om det gällde en okänd författare. Då tänker en del kanske "amatörbok - orka läsa!". Men eftersom det är Ajvide Lindkvist tror jag att han har fel. Ponera att John skulle bestämma sig för att ge bort en tryckt bok rent av gratis? Det skulle bli rusning.

  I USA har t ex Amazon lyckats bra med sin lansering av Kindle och dessutom lyckats knyta/tvinga många kunder/läsare till sitt format. Har du köpt en läsplatta och gillar den så fortsätter man väl av bara farten att köpa från Amazon.

  Jag som bloggar i en liten och smal genre har stor nytta av e-boken. Hitills har jag presenterat någorlunda etablerade författare, men om några dagar ska jag skriva en del om och recensera en i mitt tycke bra amerikansk författare som är "self-publishing" och ger ut sina alster i e-boksformat. Jag ska även testa att lotta ut en av hans titlar som e-bok. Blir intressant att se om någon kommer vara intresserad.

  SvaraRadera
 2. Håller helt med dig. Helt orimligt tankesätt av DN recensenten med tanke på att det är en sån författare som Ajvide Lindqvist. Fast jag tror inte att det argumentet håller med okänd författare heller om marknadsföringen är bra. Om marknadsföringen inte är bra, så kanske :)

  Misstänker också att e-bok ogillandet kan ha att göra med att många inte gillar att läsa på engelska. Andra som bor utomlands (typ jag) eller som bloggar i en liten smal genre (typ zombis) har inget val. Nu föredrar jag att läsa på engelska så lider inte direkt men e-bok valet blir också då ganska lätt. Plus att som du säger, utbudet blir härligt nog så mycket större för oss.

  Det ska bli roligt att läsa din recension sen. Plus att här har du en som garanterat kommer vara med i utlottningen :)

  SvaraRadera
 3. http://www.swedishzombie.com/2011/07/utlottning-av-e-boken-dishonored-dead.html

  =)

  SvaraRadera