måndag 11 juni 2012

Fifty shades of hur man pratar med sin inre gudinna.

Då har jag läst ut femhundra-någonting sidor i helgen av den här boken och känner mig mer eller mindre överkörd av ett ånglok. Jag känner mig också väldigt mycket som ett frågetecken för vad i hela friden var detta och hur i hela friden kan den vara en bästsäljare? Jag antar att ni redan nu förstår åt vilket håll denna recension kommer luta åt så har ni bara läst ljuvliga recensioner och vill läsa den så kan jag rekommendera att ni inte läser vidare. För snäll kommer jag minst sagt inte vara.
     Jag kan börja med att berätta att den här boken handlar om tjugoettåriga Ana som träffar tjugosjuåriga Mr Grey och inleder ett BDSM förhållande så det tjongar om det. Det penetreras hit och penetreras dit och det benämns sexställningar och sexleksaker som jag aldrig hört talas om. Orgasmerna kommer på beställning och gärna flera hundra på en och samma gång och Mr Grey ska vi inte tala om. Han är så nära en perfekt superhjälte man kan komma. Han är billionär och vackraste mannen på hela jorden, han botar världssvält och har världens största och mest perfekta #piiiiiiip# och han inte bara avgudar Ana utan han AVGUDAR Ana. Fast ok. Jag kan medge att boken är beroendeframkallande och att den är ganska så roande fast jag kan också erkänna att jag efter två tredjedelar totalt ledsnade på vilken ställning de gjorde det i och varför och med tanke på att fokuset i boken ligger på sexet, jag då tappade jag totalt intresset. För enligt mig så är inte E L James en bra författare. För maken till upprepningar jag har aldrig varit med om. Ana pratar eller benämner konstant sin inre gudinna. Hon har även långa konversationer med sitt samvete och båda två tilltalar hon och benämner så många gånger att jag för ett tag trodde att hon har multipla personligheter och att det var det som var själva slutpoängen, vilket hade varit jätteintressant. Fast inte då. Sen är de två huvudgestalterna så galet stereotypa att det blir totalt ointressant efter ett tag. Efter bara femtio sidor in i boken så vill jag bara skrika ut att jag vet att Ana har dåligt självförtroende nu. Jag har fattat det utan att Ana ska behöva säga "Oh my" och prata om hur betydelselös hon är hundrafemtio gånger per sida. Suck! 
     En annan upprepning är den där jäkla läppen som Ana biter sig i hela tiden. Jag var nästan lite sugen på att börja räkna hur många gånger det faktiskt var eller i alla fall hur många gånger per sida som hon biter sig i sin läpp eller "frowns". Nej, jag är så mentalt slutkörd efter den här boken att jag inte tänker peta på de andra två för om jag vill läsa om mastiga sexscener i litteratur så finns det så mycket bättre böcker att läsa av författare som skriver bra. Incabus av Carol Goodman har jag till exempel hört ryktas om. Hos Saras Perspektiv kan man läsa en riktigt rolig och bra recension om den. Så vill ni ha en bok som är fantastiskt skriven och lindar in er i varm härlig filt av språklig skicklighet, ja då ska ni ta er så långt ifrån den här boken ni bara kan. Vill ni däremot läsa en bok en bok om hur många sexställningar man kan genomföra på en kvart och om en underläppsbitande tjej som blir kär i en überperfekt kille, ja då är den här boken helt klart det rätta valet.  
     Ja just det! Det kommer antagligen bli film av böckerna (ser jag inne hos Dark Places) och blir det den författaren som hon nämner där som skriver manuset, ja då kommer jag utan tvekan se den med stora ögon och en skål full med nypoppade popcorn och kommer förmodligen också älska den. 

8 kommentarer:

 1. Tack för måndagens första skratt :) Inte för att jag hade tänkt läsa den innan heller men nu tänker jag definitivt inte göra det. Underbar sågning! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha tack och varsågod! Jag skrev i rena förskräckelsen :D

   Radera
 2. OK, jag lovar: Jag tänker aldrig läsa Fifty shades av grey.

  :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det finns ju de som faktiskt gillar boken också. Själv så brukar jag ju gilla det mesta men den här gick bara inte att gilla. Fast det är roligt att få såga ibland också ;D

   Radera
 3. Jag har plöjt hela serien och tyckte att den första boken var OK, den andra var inte bra men den gick att läsa, bok tre däremot...
  Det kändes som om jag läste en väldigt lång Harlequin Presents (jag har läst åtskilliga sådana) med väldigt mycket sex i. Om man skar bort de mest oinspirerade sexscenerna och skruvade upp actionscenerna så skulle resultatet kunna bli riktigt underhållande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror helt klart att det här hade kunnat vara så mycket bättre än vad det är, för konceptet är ganska så underhållande ändå. Om författandet hade varit bättre. Det är väldigt mycket Harlequin över dem fast snäppet sämre tycker jag för en del Harlequin är riktigt bra. Kan knappt tänka mig hur den tredje boken var...:/

   Radera
 4. Skrattar belåtet. Kan bara lyfta av hatten och buga och tacka. :)

  SvaraRadera