tisdag 31 januari 2012

The mist in the mirror. Ännu en spökhistoria av Susan Hill

Efter att ha läst en tredje spökhistoria skriven av Susan Hill så kan jag nu kalla henne för en mästarinna på att skapa stämningsfulla miljöer.
     The mist in the mirror handlar om Sir James Monmouth som efter en hel uppväxt och ett halvt liv som världsresande återvänder till England som han lämnade som barn. Där tar han inte bara upp jakten på sitt ursprung utan även gör allt för att få tag på all information han kan hitta på sin förbild; äventyraren Conrad Vane vars fotspår i världen han följt i flera år.
     Den här berättelsen är minst lika stämningsfylld som The woman in black men den är inte alls lika läskig. Även om jag saknade lite av den där skräckfyllda känslan som jag hade när jag läste The woman in black så är detta ändå en ypperligt fin bok som jag myste mig igenom. En fantastiskt fin läsning en regnig söndag som uppfyller det anglofiliska behovet och det finns även lite för både aka-porr älskaren och för haunted house älskaren. Sen så spökar det hela boken igenom och även om det som sagt inte är så där jätteläskigt så är det ändå ganska så obehagligt.
    Vad jag tycker bäst om med Susan Hills böcker är hennes förmåga att beskriva miljöer och bygga upp stämningen utan att en enda gång skriva ut årtal eller använda andra enkla medel. Hon är helt enkelt alldeles fantastisk på att använda ord. Något annat som jag tycker om med henne är att hon aldrig verkar slutar tillverka böcker. Hon har skrivit så många att jag verkar aldrig få någon rätsida på det och tur är väl det. Har flera spökisar kvar av henne att läsa.      

2 kommentarer:

  1. Den står ju faktiskt i min bokhylla. Oläst än så länge. Får ta tag i den snart.

    SvaraRadera
  2. Härligt :) Det som är så bra med hennes böcker är att det gör ingenting att de står ett tag. Man vet liksom vad man får :)

    SvaraRadera