onsdag 8 augusti 2012

Rör mig inte! av Tahereh Mafi

Juliette befinner sig på något slags mentalsjukhus någonstans i framtiden. Hon är instängd och har varken talat på över 200 dagar eller berört någon på riktigt sedan hon var fjorton år. Varför? När hon tar på människor så dör de. Fast sedan en dag så får hon sällskap i cellen av en kille och sedan tar hela historien fart. 
     Den här boken läste jag ut väldigt snabbt och jag gillar författarens sätt att skriva på som är ganska så ryckigt och klaustrofobiskt. Vi befinner oss hela tiden inne i Juliettes huvud och läsaren känner med henne. Fast det är någonting med den här boken som gör att jag inte älskar den. Det känns nämligen alldeles för mycket igen det här och hade jag inte varit en gigantisk fan av X-men så skulle jag kunnat ha förlåtit författaren. Men det här är alldeles för likt X-men för mig. Sen så gillar jag inte att Juliette är så förbannat god. Jag menar att någon slags ilska måste hon ju ha inom sig. Visst lyser det till ibland men som sagt så blir det aldrig sådär lysande. Man förstår också ganska så snart att det kommer bli någon slags superhjälte grej av hela serien. Ja, detta är en serie på tre böcker, det kanske jag glömde säga och lite tur är väl det för första boken verkar bara vara ett förspel till vad som kommer hända.
     Jag skulle väl kunna säga att jag tycker att den här boken är helt ok och jag tror att en hel del skulle kunna älska den men som sagt, har ni sett eller läst X-men serien så kanske ni inte ska läsa denna. Själv så vet jag inte om jag orkar läsa resten av serien. Jag misstänker att det beror lite på det humör som jag är just då.

Fler som har läst är bland annat: Bokhora, En bok om dagen och Boktycke.    

4 kommentarer:

 1. Jag älskade att det var likt X-men, har längtat efter en bok med sånt tema, så jag blev överlycklig över slutet =).

  Håller dock med om att det är störande att Juliette är så god... skrev om det med i min recension av boken. Hade varit mycket mer intressant att läsa om någon som inte är så himla duktig hela tiden.

  http://schitzo-cookie.blogspot.se/2012/07/ror-mig-inte-by-tahereh-mafi.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så många som älskar den här boken men för mig blev det alldeles för likt. Jag kan inte riktigt bestämma mig för om det är meningen om det ska vara så likt X-men eller om författaren aldrig hört talas om X-men och bara råkat skriva något likadant. Skumt!

   Visst är man förbannat trött på godhetshjältinnor! Vart är de smutsiga karaktärerna som vågar skita ner sig lite? :)

   Radera
 2. Jag har faktiskt medvetet undvikit den här boken just för att storyn kändes som en total ripoff av Rogues bakgrundshistoria. Och av det du har skrivit i det här inlägget så blir jag ännu mer övertygad om att jag inte ska läsa det här. Hatar ju Mary Sue-karaktärer och en Mary Sue-Rogue? Låter outhärdligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag att du gör rätt i. Undviker den alltså. För hela tiden när jag läste boken så tänkte jag på Rogues förutom då att hon är så otroligt god. Men det blir även ännu mer X-men-igare senare i boken så undvik den för bövelen, undvik den :)

   Radera