fredag 20 juli 2012

Octavia E Butlers flygfärdiga och underbara fågelunge

Octavia, Octavia, Octavia! Vad har du gjort med mig? Jag vill nu köpa in alla dina böcker och tillbedja dem, döpa mina framtida barn efter dig och kanske även min framtida hund. Om inte annars så vill jag köpa in allt du har skrivit och läsa dem nu på en gång. Så det kanske är tur för mig att dina böcker är så svåra att få tag på för mig. Jag hade nämligen annars inhalerat dem.
     Ja, det kanske är tydligt att jag älskar den här boken och Butlers underbara sätt att skriva på. Det är egentligen inte den själva uppenbara berättelsen som är det som jag tycker är det mest underbara i boken utan faktiskt det som står mellan raderna. Den här boken handlar om en ung vampyr men hade därför lika gärna kunnat handla om fluga. Fast sen är det ju ett plus att även själva berättelsen är fantastisk den med.  Butler är (eller synd och säga: var) en otrolig författare. Något som gör att Fledgling (som betyder flygfärdig fågelunge) är bland det bästa som jag har läst.
     Boken börjar med att Shori vaknar upp i en mörk grotta utan minne av vad hon är, vad som har hänt och vem hon är. Det visar sig snart att hon är en 53-årig ung vampyr med en kropp som en tioåring. I jakten på sitt ursprung möter hon människor och vampyrer som både vill henne ont och gott. Butler skriver om rasism, sexualitet och om att finna sin identitet. Hon skriver inte om stora starka vackra vampyrmän som förför unga oskuldsfulla kvinnor utan hon tar istället och vänder och vrider på myten om vampyren och skapar något nytt och vackert. Det här är därför en bok för alla och inte bara vampyrälskare för Butler skriver väldigt genusfritt och fritänkande. Själv vill jag nu att hela välden ska få tillfälle att läsa denna fantastiska bok och medan ni gör det så ska jag ta och försöka få tag på hennes bok Kindred. För det verkar så förbaskat spännande.

Andra som läst och fullkomligt älskar är Fiktiviteter (vars lyriska recension fick mig att leta i ett halvår efter boken), Eli och Snowflakes in the rain

4 kommentarer:

 1. Visste väl att du skulle gilla den ;) Älskar också hur hon gör något helt nytt av vampyrmyten och på ett så självklart och bra sätt skriver om så stora frågor. Det är ju inte bara vampyrer det handlar om, direkt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaaa den är helt underbar! Och visst skriver hon så enkelt och självklart på något underbart vis. Längtar tills att jag får läsa nästa bok av henne.

   Radera
 2. Jag håller med Eli på alla punkter! Jag reagerade dessutom som du och (eftersom de inte är så svåra att få tag på för mig) beställde ett helt gäng av hennes andra böcker. Har inte hunnit läsa än dock men om några timmar går jag på semester och då ska det banne mig bli av för jag är äldigt sugen, särskilt efter ditt påminnande inlägg =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ÅH så underbart att ha dem väntandes på dig och hoppas du får många härliga lästimmar med Butler framför dig. Mest nyfiken är jag nu på Kindred. Gillar den där tidsresaridén och att den skrev på 70-talet redan :)

   Radera