söndag 29 april 2012

Lingonhjärta hjärta Kaninhjärta


Det är inte ofta som svenska författare riktigt "knockar mig". Som får mig tappa andan och får mig att läsa boken sådär smärtsamt långsamt och ljuvligt. Kaninhjärta av Christin Ljungqvist däremot var precis en sådan bok. Jag har haft ögonen på Christin Ljungqvists blogg ett bra tag. Varit där emellanåt och kikat in, nyfiken på hennes bok och även fnissat en hel del. För hon har en riktigt rolig blogg plus skriver bra. Sen påpekade även fina bloggen Lovable att jag nog borde älska hennes kommande bok Kaninhjärta så jag höll både ögonen och öronen öppna efter det. För vem kan egentligen motstå tvilllinglitteratur med övernaturliga inslag? Inte jag i alla fall.  
    Kaninhjärta handlar om tvillingarna Mary och Anne. Maryanne. De är inte en och samma person bara för att de är tvillingar men ses ofta som det. De delar däremot samma sköra kaninhjärta som bultar snabbt och skört i deras tonårskroppar. De kommunicerar med spöken och är arga, har föräldrar som inte bor under samma tak och försöker överleva i en värld som de själva inte verkar tillhöra. Låter det konstigt? Det kan bero på att jag har oerhört svårt att beskriva denna bok. Däremot kan jag säga att det är bland det bästa som jag har läst från svensk mark. Det är svart och vackert, alldeles underbar och magisk. Ljungqvist skriver rytmiskt med långa svävande meningar som gör att man sugs in i berättelsen. Jag tycker helt klart att Christin Ljungqvist är Sveriges svar på Audrey Niffenegger och som ni antagligen redan vet vid det här laget så fullkomligt älskar jag den. Så läs Kaninhjärta. Helt nu på en gång! För bättre än så här kan det nästan inte bli.

Andra som också fullkomligt älskar är Eli, Enligt O, Pocketlover, Swedish Zombie och många fler.

Recensionsexemplar från Gilla Böcker

4 kommentarer:

 1. Åh visst var den underbar! :)

  SvaraRadera
 2. Tråkigt att jag verkar vara den enda som inte var superförtjust... =(
  Extra tråkigt är det för att jag hade chansen att kanske blivit citerad på omslaget (fick förhandsläsa den...)

  Avis på er andra :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh så trist! När man väl också får chansen. Fast man kan ju inte gilla allt :)

   Radera