söndag 8 april 2012

Blacklands av Belinda Bauer

Blacklands, eller Mörk Jord som den heter på svenska var en bok av en författare som jag egentligen från början inte var så intresserad av. Varför vet jag faktiskt inte med tanke på hur hyllad hon är i bokbloggsvärlden men jag misstänker att jag var så förtrollad av King och så inkörd på skräck att min hjärna inte riktigt ville registrera en ny författare. Jag trodde nog helt enkelt att hon befann sig utanför min litterära trygghetszon.

Tänk så fel man kan ha ibland.

Steven Lamb är tolv år och bor tillsammans med sin lillebror, mamma och mormor, i ett hem som är präglat av sorg, saknad och ensamhet. Arton år tidigare blev nämligen Stevens morbror bortrövad och mördad av seriemördaren Arnold Avery något som däremot aldrig blev bevisat på grund av att kroppen aldrig hittades. I desperationen av att rädda sin familj från någonting som liknar undergång börjar Steven inte bara gräva efter sin morbrors kropp utan även att brevväxla med seriemördaren Arnold Avery.
     Bauers debutroman berör mig på så många plan. Den får mig att både skratta och gråta och mitt hjärta att vilja slitas i tusen bitar över Steven och hans desperation. Bauer har lyckats skapa en romangestalt som verkligen berör och som därefter länge kommer följa med mig. Steven är tolv år men har tankar som en vuxen, handlar många gånger som en vuxen och som framför allt har känslor som en vuxen samtidigt som han är ett barn. Hans relation med sin familj och med seriemördaren Arnold och hur de påverkar varandra är det väsentliga i berättelsen. Därför skulle jag inte vilja kalla Bauers debutroman för en deckare. För mig så är den så mycket mer. För det är väldigt sällan som en bok inom denna genre verkligen berör mig djupt. Ofta handlar det mer om att jag blir beroende av en deckareserie och vill veta vad som händer, inte att jag blir emotionellt berörd. 
     Jag älskade den här boken helt enkelt och jag har redan när jag skriver detta slängt mig över hennes andra bok Dark Side som verkar lika lovande. Jag är så glad att jag tog mitt förnuft till fånga och köpte in Bauers två första böcker. För jag misstänker (eller kanske framför allt hoppas på) att det i framtiden kommer bli långa hyllmeter med endast Bauer.   

8 kommentarer:

 1. Har också läst så många recensioner så jag nästan blev avskräckt. Men nu är den inhandlad, och eftersom jag köpte den på engelska så är det roligt att läsa en recension från någon som läst den på engelska!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hon är helt galet älskad men nu förstår jag precis varför :) Roligt också att du köpte in den på engelska för språket är så vackert plus flyter på väldigt lätt. SÅ bra bok!

   Radera
 2. Jag har nästan blivit övertygad att läsa den nu efter din text. inspirerande skrivet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad roligt att höra! Tycker helt klart att du ska läsa den. Jag blev helt galet positivt överraskad. Hon är en väldigt duktig författare :)

   Radera
 3. Läskande skrivet ;) Jag antar att jag får lägga den på min "Att-läsa-lista" :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det tycker jag att du gör rätt i :)

   Radera
 4. jag blev faktiskt också positivt överaskad! Fast hon har ju vunnit en massa pris så jag bordeinte ha blivit så förvånad. Men förväntade mig nog en mer traditionell deckare när jag läste och det är det ju verkligen inte. Om jag ska hinta något så gillade jag nog Dark Side än bättre, faktiskt.. Kommer skriva om den någon dag också..:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med dig! Trodde också att det skulle vara en mer traditionell deckare men så lurad man blev :) Läste också precis ut Dark Side. Vet inte vilken jag tyckte var bäst faktiskt. SÅ otroligt bra båda två!!

   Radera