söndag 29 april 2012

Bautainlägg!

Här har jag gått i dvala i en vecka och helt missat att finaste The Curious Case of the Books utmanat mig på 11 frågor som hon gett till mig och 10 bokbloggare till. Sen blev jag även utmanad av både Boktok73 och Fröken Fräkens tok- och bokblogg så jag tog och svarade på alla 33 frågorna på en och samma gång. Meningen är att jag i min tur ska hitta på 11 nya frågor till 11 nya bokbloggare och visst vill jag vara med på detta. Fat i och med att vi alla snart har svarat på ganska så många frågor så utmanar ockå jag bara en bokbloggare. 

Här kommer först mina svar på Claras kluriga frågor:
Om du åter igen blev, 16/17, skulle på disco, skoldans vad man nu vill kalla det, och det var dags för tryckare, för detta är nämligen en sådan tillställning där det dansas tryckare, vilken låt vill du då göra det till?
Ojojoj, vad svårt. Men jag skulle nog ändå välja Purple Rain av Prince för att kommer ihåg hur jag alltid dansade den med en av mina ungdomsförälskelser. Tycker fortfarande lika mycket om den. Sen är låten också jättelång. Ett plus om man dansar tryckare med den man verkligen vill dansa med men inte ett plus om man råkar bli uppbjuden av någon man absolut inte vill dansa med. 
Vilket sådant där redigt, mastodontverk, har du hemma i hyllan, som du vet att du egentligen borde älska, men ändå aldrig tagit dig för eller tagit dig igenom?
Jag har Jonathan Strange & Mr Norrell liggande här hemma och helt klart den snyggaste bok som jag äger.Illustrationerna är fantastiska och jag vet att jag kommer älska den. Problemet är bara att den väger två ton så att man behöver en lyftkran för att orka läsa den. Väldigt frustrerande men läsa den ska jag. Någon dag..  
Vilken bok/scen beskriver bäst kärlek så den blir riktigt trovärdig och man själv nästan faller dit och blir kär på kuppen?
Helt klart Time travellers wife av Audrey Niffenegger. Så galet fin kärlek i den. 
Om du fick bygga en egen liten kärnfamilj, hur tilltuffsad och märklig som du vill, vilka litterära karaktärer/författare skulle du vilja att den bestod av då? Allt från så enkelt som att ha singelmamman eller sitt påhittade släkträd fyllt av farbröder och kusiner går bra.
Ujujuj vad svårt. Jag vet i alla fall att jag skulle vilja ha Sookie Stackhouse som syster för tänk vad jag skulle skratta åt hennes humor då. Fast sen tar det stopp för kan faktiskt inte välja. Är nämligen galet förtjust i nästan alla karaktärer och författare som jag läser så det skulle bli en gigantisk familj... 
Har du någonsin haft eller har du en låtsas vän, osynlig alltså, Mållgan style, och känner du ibland att du i större utsträckning vill ha en nu som vuxen?
Jajamänsan har jag haft det. Han hette Kalle Bull och satt alltid på smörgåsen så jag vägrade alltid äta upp hela. Det roliga är att det vara mamma som uppfann Kalle Bull för att jag alltid ville smöra smörgåsen väldigt pedantisk men slutade det med när mamma en dag frågade: "Om du smörar sådär noggrant, vart ska då Kalle Bull sitta?". Det fick hon ångra bittert för Kalle Bull fick följa med mig överallt. Nu för tiden följer mina fiktiva karaktärer med mig överallt. Är en jäkel på att dagdrömma så jag känner mig aldrig ensam.
Att författare vätskar strupen ibland är ju inte okänt, om du blev en storslagen författare, vilken skulle vara din go to drink som du dricker när det skrivande berget är svårt att se toppen på? (Lite dekadenta måste vi ju få vara, jag tror nog alla jag valt ut är vuxna nog att ha en favoritdrink.)
Jag älskar sådär Hemingway-aktigt Mojito men även allt som man kan göra till Sour. Sen rödvin, rödvin, rödvin. Alla goda ting är tre ju.
Hur organiserar du ditt bloggande? Sätter du dig bara ner, klickar nytt inlägg, och skriver om det som kommer dig an, eller har du planerat i förväg och kanske till och med gjort upp ett schema för vad som skall hända? (Denna fråga pågrund av att innan jag fick denna utmaning ikväll inte hade någon som helst aning om vad jag skulle blogga om, trots att jag gärna ville)
Jag brukar som oftast klicka och skriva. Just nu när jag skriver detta så förtidsplanerar jag fast utan planering. Fast det är bara för att jag märkte hur trött jag blir på det nya jobbet att jag inte orkar skriva på veckodagarna. Helst spontanskriver jag för då överraskar jag alltid mig själv.
Om du fick ett superhjälte/skurk alterego, vad skulle du då heta och vilka skulle dina krafter vara?
Jättelätt val. Inte för att hon är naken men för att hon har den coolaste superkraften i världen.


Vilken plats på jorden, denna verkliga, skulle du helst teleportera dig till just nu och varför?
Just nu till Karibien för att jag fryser men också gärna till västgötska skogarna i Sverige. Kanske franska landsbygden eller engelska landsbygden också. Svårt att välja när det finns så mycket fantastiskt att se. 
På tal om teleportering, vilken fiktiv uppfinning hoppas du mest på att bli verklighet?
Tisdmaskinen. Jag skulle vilja hälsa på min farmors syster 1920 när hon flyttade till Stockholm och gjorde karriär. Helt klart snyggaste tidsepoken.
Och sist men inte minst, vad ser du allra mest fram emot just nu?
Att vårt hus blir färdigbyggt och att jag får göra i ordning mitt bibliotek. Att jag kan få sätta mig framför den öppna spisen nästa vinter med ett glas rödvin och en bra bok.

Här kommer mina svar på Fröken Fräkens kluriga frågor:
Favoritgenre?
Skräck! Utan tvekan.
Brukar du känna att du måste försvara ditt läsande?
Ibland men mest inför Herr Lingonhjärta. Ibland vill han nämligen umgås också :)
Bästa svenska bok i år?
Uj vad svårt. Just nu står valet mellan Tistelblomman och Kaninhjärta. Sen gillade jag också Skalpelldansen väldigt mycket. Dock har jag ju inte läst Eld än men misstänker att jag kommer älska den.
Unga Vuxna-böcker – vad tycker du om dem?
Älskar dem! Har läst en hel del.
Nämn tre nya författare som du vill hylla!
Helt klar Belinda Bauer, Christin Ljungqvist och Jenny Milewski.
Hur ska vi se till att biblioteken inte alltid ska känna sig hotade?
Hm...svår fråga. Kan helt klart börja betala en tjuga för varje e-bok jag lånar för lånar en hel del. Tror att många kan tänka sig att göra detsamma.
Den ideala läsmiljön för dig?
Filt, gräsmatta och fågelsång.
Ljudbok eller e-bok, vilket föredrar du och varför?
E-bok men främst för att jag är i så stort behov av dem här borta. Fast också ljudbok för att jag kan måla samtidigt. Bästa avslappningen.
Vilka böcker tipsar du om till tioåringar?
Unga vuxna-böcker av alla sorter. Helst då med kvinnliga förebilder (dock inte Bella typer) för att vi behöver fler av dem.
Vilket är dagens boktips till en vuxen läsare?
Kaninhjärta och Dark Places. De två senaste utlästa böckerna som totalt knockade mig.
Årets positiva överraskning i bokväg?
Inte så överraskande men mest positiva just nu är att Deadlocked av Charlaine Harris släpps om en dag eller två. Jippi!!

Här kommer först mina svar på Boktok73:s kluriga frågor:
Varför bloggar du om böcker?
Nu för att det har blivit någonting som jag älskar, för att bokbloggare är så trevliga, för att bloggen har lite blivit mitt skötebarn och för att jag numera håller bättre ordning på min läsning.
Hur kom det sig att du började blogga? 
Jag har haft flera bloggar innan men aldrig en bokblogg. Från början tror jag att jag började blogga för att jag alltid gillat att skriva men med bokbloggen började jag för att jag ville hålla bättre koll på min läsning och kunna diskutera den med någon. Har inga omkring mig som direkt läser som mycket som jag.
Hur många olästa böcker finns i din hylla/hög?
Oj! Massor. Jag vet faktiskt inte hur många men kanske runt 50....
Vad är bäst/sämst med landet där du bor?
Jättebra fråga men också jättesvår att svara på. Fast sämst är helt klart machokulturen, kvinnoobjektifieringan, fattigdomen, den höga korruptionen och den ofungerande demokratin. Bäst är vinet, människorna, kulturen, värmen, naturen och djuren.
Vilket är ditt första bok-minne?
Mina kassettböcker. Lyssnade alltid på Nya hyss av Emil av Astrid Lindgren på kassett medan jag målade :)
Vilken bok skulle du rekommendera åt mig?
Åh vad roligt! Något av Carol Goodman kanske eller Kate Morton. Båda är ruskigt bra och jag tror att du skulle älska båda.
Vad vet vi bloggläsare inte om dig?
Hm...har inte direkt några hemligheter men det är inte någon i bokbloggsvärlden som vet att jag en gång spenderade en hel dag med Backstreet boys på deras hotellrum. Låter snuskigt men det var det inte, hehe. Jobbade nämligen som frisör och var med min chef och fixade deras hår.
Första meningen i boken du håller på att läsa just nu?
"Det tog min pappa hundratrettiotvå minuter att dö." (Jellicoe Road av Melina Marchetta)
Vilken bok ångrar du mest att du läste?
Bag of Bones av Stephen King. Önskar såå att jag hade den oläst och kunde läsa den igen.
Vilken bok önskar du dig mest just nu?
Deadlocked av Charlaine Harris och Eld. V i l l  l ä s a  n u!!!
Vilken är din favoritbokhandel? Får vara fysisk/"virtuell".
Det får nog bli Better World Books. Billigt, grönt och har allt som man kan önska. Plus skickar ända hit :) 

Den som jag vill utmana på 11 nya kluriga frågor men som inte alls behöver svara om hon inte vill är:

Mina frågor till dig är:
1. Dagdrömmer du mycket? Och om du gör det, vad dagdrömmer du om? Ditt verkliga liv eller gör du som Harry Potters mamma och dagdrömmer ihop berättelser?
2. Finns det en bok som du önskar att det var du som hade skrivit? Som är så bra att den nästan gör dig grön av avund?
3. Om du fick vara din favoritkaraktär för en dag, vilken annan litterär gestalt skulle du dejta?
4. Oftast älskar man ju alltid boken före filmen men har du en favoritfilm vars bok du också läst och älskat?
5. Vilken bok önskade du att du hade oläst och varför? Kan vara på antingen gott eller ont.
6. Bästa litterära miljön någonsin?
7. Har du en favorit tegelstensbok och i så fall vilken och varför?
8. Vad skrämmer dig mest/blir mest rädd av?
9. Gillar du att skrämma upp dig själv och varför?
10. Om du kunde vara osynlig för en dag, vad skulle du göra då?
11. Och slutligen, en fråga som jag nyligen fick på min arbetsintervju: om du inte var människa eller något annat slags djur, vad skulle du helst vilja vara?

8 kommentarer:

 1. Hahaha jag sitter och skrattar högt åt Kalle Bull! Ljuvlig låtsas vän! Mycket bra svarat på varenda fråga :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha jag han var en fantastisk låtsaskompis :) Och tack :D

   Radera
 2. BACKSTREET BOYS??? FRISÖR?? Snacka om mörkt förflutet! Eller i alla fall hemligt ohc synnerliogen otippat förflutet! Jösses vad du har hunnit med människa!

  Jag antar utmaningen förstås och tack söta du för att du tänkte på mig, men även jag har några fler utmaningar att svara på så kanske tar ett tag, hehe..;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja jag har varit lite ombytlig av mig gällande mina yrkeskarriärer. Men roligt har jag haft det. Jag har fler "jag mötte Lassie"-historier men sparar på dem ett tag till :)

   Vad roligt att du antar utmaningen. Kan tänka mig att du har en hel del frågor att svara på men det ska bli spännande att se vad du svarar sen :)

   Radera
 3. Kul att läsa dina svar! Bra avslöjande om Backstreet Boys:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för roliga frågor :) Kan avslöja att den trevlig av Backstreet boysarna var han som alltid hade hästsvans och var jättekort och mörkhårig. De andra var sådär glada av sig :)

   Radera