onsdag 25 januari 2012

The lake of dead languages av Carol Goodman. Boken med stort B.

"Like Donna Tartt´s The Secret History or a good film noir...(this book will) keep readers hooked."
People (Page-Turner of the week)

Så står det på omslaget av min utgåva av The lake of dead languages och ska jag vara helt ärligt så gick läsningen lite trögt i början för att jag just precis innan läst just The secret history. Jag tänkte att det mer eller mindre var omöjligt att jämföra en bok med The secret history. Fast så fel jag hade. Runt åttio sidor in i boken var jag helt fast. The lake of dead languages är helt klart en av de bästa böcker jag någonsin har läst. 
     Handlingen utspelar sig på Heart Lake school for girls där Jane Hudson, en före detta elev på Heart Lake school, återkommer efter tjugo år som lärare i latin. Väldigt tidigt in i terminen dyker utrivna sidor ur Janes gamla dagbok upp som försvann när hon var elev. När en av Janes elever helt plötsligt försöker ta självmord dras Jane in i ett psykologiskt spel där hennes egna förflutna, och det som fick henne lämna skolan som elev, flyter upp till ytan. 
     Sjön går som en röd tråd genom hela boken och Goodman är fantastisk på att bygga upp en skrämmande, trolsk och andemäktig miljö. Språket är ljuvligt och på något sätt poetiskt utan att vara svårtillgängligt och de latinska referenserna är inslag som jag älskar. Det här är helt klar en bok som jag skulle vilja kalla för intelligent och utbildande och det är till och med så att min utgåva innehåller A Reader´s Guide med diskussionsfrågor. Det är i och för sig några saker som jag skulle vilja diskutera så jag gör som Saras Perspektiv och skriver det här nu i vit text för att inte spoila för dem som inte än hunnit läsa denna fantastiska bok. Jag hoppas att det fungerar i alla webbläsare men om du ser text här under så sluta läs nu.
     SPOILER!!!
Jag listade direkt ut vem Dr. Lockhart var. Var inte det jättetydligt? Plus att Jane inte alls hade haft sex med Matt utan med kusinen Roy. Det förstörde absolut inte genialiteten med boken men hade nog önskat att någon annan av de där konstiga lärarna hade varit psykotjejen för tyckte att det var lite för uppenbart. Någon som har läst och tycker samma sak?
     SLUT PÅ SPOILER!!!
Hur som helst och som jag nämde innan så är det här en av de bästa böcker som jag läst. Härligt spännande, ljuvligt vacker och bara helt underbar. Carol Goodman är absolut en fantastisk författare och jag känner mig nu helt lycklig och ledsen över att ha läst klar boken. Lycklig för att den är fantastisk och ledsen för att jag redan har läst den. Tur att det är så många av Carol Goodmans böcker som jag har kvar att läsa.

4 kommentarer:

 1. Jag säger som du - tur att du har så många böcker kvar! Jag läste den här när den kom ut och fastnade helt för hennes böcker, läser dem slaviskt när de kommer ut:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon är helt fantastisk :D Har läst Arcadia Falls också som jag tyckte nästan lika mycket om. Tur att hon producerar så mycket böcker :)

   Radera
 2. Alltså, det här är nästan lite pinsamt. Jag har den o l ä s t i bokhyllan. Fick den som recensionsex för herrans massa år sen när den kom ut på svenska (och jag arbetade extra i en bokhandel).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojojoj! Fast tänk vilket juvel du har där nu. Någon dag hoppas jag att du läser den :)

   Radera