måndag 19 september 2011

Arcadia falls av Carol Goodman

Jaha! Då var min första Goodman-bok avklarad och min första tanke är: "Varför i hela friden har jag aldrig läst Carol Goodman förut?" Det känns som om jag tidigare bott i helt fantasilös och meningslös värld för helt plötsligt har jag blivit introducerad till magiska miljöbeskrivningar, akademiskt konstnärliga internatmiljöer och en bok som inte bara innehåller en berättelse utan tre. Lite som ett Kinder-ägg. 
     Boken handlar om Meg som med sin tonårsdotter Sally flyttar till Arcadia college där hon fått jobb som lärare inom folklore efter att hennes man helt plötsligt dött. Arcadia college befinner sig i en pittoresk miljö mitt ute i ingenstans där naturen håller ett hårt grepp om både invånare och historien. Knappt hinner Meg och hennes dotter infinna sig förrän ett mystiskt försvinnande och omständigheter som bottnat i 1920-talet tar sin början. 
     Jag frågade mig flera gången under läsningens gång vilken genre som den här boken ingår i. För inte är det deckare då boken fokuserar mer på de akademiska och pittoreska naturmiljöerna än själva försvinnandet, någonting som jag fullkomligt älskar. Fast sen så kom jag på det. Det här är rena rama aka-porren. Det är de akademiska miljöerna och berättelserna i berättelsen som det fokuseras på och ingenting annat. Jovisst har jag läst aka-porr förut och jovisst så fullkomligt älskar jag det men jag har varken recenserat dem förut eller ens kallat dem för aka-porr. Kan ju bero på att jag är en gröngöling inom bokbloggsvärlden. 
     Och en gröngöling är jag även i Carol Goodmans värld och glad är jag för det. För även om jag kände under läsningens gång att jag ibland fick en överchock av fantastiska miljöbeskrivningar och pittoreska anekdoter så fullkomligt älskade jag boken och ser fram emot att få läsa The lake of dead language som dimper ner i brevlådan snart och Black swan rising som finns oläst i bokhyllan. Hurra för Goodman, säger jag bara!    

Andra som läst och älskat finns att läsa här och här

3 kommentarer:

 1. Haha, ännu en som lovebombas i massor. Jag är så himla sugen på Carol Goodman men känner intreriktigt att jag får kööpa mer nu... Känner lite som du, varför har man inte läst något tidigare egentligen?

  SvaraRadera
 2. Haha, jag har också totalt köpstopp nu. Drunknar i olästa böcker. Fast Carol Goodman är i och för sig nu ett sånt där köp som man aldrig ångrar. Garanterad myspysläsning :D

  (Känner att min "jagvillhaallaböckernaavförfattaren"-nerv rycker rejält gällande Goodman. Farligt. Farligt.)

  SvaraRadera
 3. Åh jag älskar Goodmans böcker men har missat den här. Tack för tipset!

  SvaraRadera