torsdag 19 maj 2011

Vågar vägra bokbytardag och funderar istället på läshets

Nja, det är väl inte riktigt så att jag egentligen vågar vägra bokbytardagen. Mer så att jag inte har någon att byta bok med. Känner inte så många som gillar att läsa här plus att jag inte har något kontor som jag kan gå till så det blir inget bokbytande för mig.
        Istället funderar jag på det här med läshets. Den senaste tiden har jag nämligen hetsläst som en galning. Har haft så mycket böcker som jag verkligen velat läsa att jag har läst så fort jag bara kan för att påbörja nästa bok. Även om jag älskar böckerna som jag läst så känns det som om jag inte riktigt har hunnit att njuta av dem. Har mer haft en känsla av att om jag inte läser så dör jag. På ungefär en och en halv vecka har jag nämligen klarat av fyra och en halv bok. Så nu undrar jag om läshets kan jämföras med andra typer av beroenden så som rökning, kaffeberoenden och sockerberoenden? Jag har nämligen aldrig varit en person som fastnat i beroenden. Har feströkt till exempel från och till under 15 år av mitt liv, ibland mycket och ibland ingenting. När jag bestämde mig för att sluta för över fem år sedan så lade jag bara av från ena dagen till den andra och har aldrig saknat det. Jag dricker även en hel del kaffe men saknar det inte heller när jag behöver vara utan det. Läsning däremot blir jag ledsen av när jag inte får tillgång till. Känner saknad och blir även på riktigt, riktigt dåligt humör. När jag diskuterade det här med en nära vän så sa hon att de känslorna som jag beskriver när jag inte får läsa mycket, kände hon när hon slutade röka. Man blir som ett litet argt monster. 
         Nu är det ju inte dåligt för kroppen att läsa som alla de flesta andra beroenden är (tvärtom är det bra för de flesta att läsa) men jag misstänker att känslan är detsamma. Jag tänker på boken som jag läser hela tiden, tänker på nästa bok som jag har väntandes efteråt, pausar inte emellan böckerna för att ta mig en funderare utan kör bara på. Så nu undrar jag: är det bara jag som känner det här och är det här helt normalt egentligen?

4 kommentarer:

 1. Du är helt normal! =) Jag vill inte tänka på vilket jättemonster jag kommer bli när jag ska sluta röka eller dricka kaffe. Hade någon bett mig att sluta läsa hade jag nog förvandlats till en atombomb och sprängts i småbitar!

  SvaraRadera
 2. Haha, det låter betryggande att jag inte är ensam! Den senaste tiden har jag blivit helt läsgalen dock känns det som. Men det kan kanske beror på att jag har en lång lista på böcker som jag vill läsa NU och inte sen. Sen kan jag inte komma ihåg att jag har varit utan kaffe i mer än två - tre dagar. Vem vet, jag kanske har en gräns och blir ett galet kaffemonster utan kaffe efter fyra dagar :)

  SvaraRadera
 3. Utan bok är jag naken och känner mig olustig. Har en beroendepersonlighet oh kan bli enkelspårig när det gäller mat, aktiviteter etc. Boken är dock mitt största beroende och det är ett angenämt problem. Sockersuget är dock ägor helt annat.

  SvaraRadera
 4. Jag tror jag mer är en person som blir besatt av saker och ting. Vet inte om det är så mycket bättre, men som du säger bokberoende är ett riktigt angenämt beroende/besatthet :)

  SvaraRadera